Elena och Nicolae Tudor var bland de första romerna som reste från Crovu, en by i södra Rumänien, till Strängnäs för att försöka tjäna pengar. Någon där hemma hade sett en annons om ett jobb i Södertälje.
– Vi är sju personer som delar på ett rum. Fönstret har inget glas, det är bara täckt med plast. Regeringen har gett oss mark att bygga ett hus på men vi har inga pengar, så de kommer att ta tillbaka marken. Vi har inte ens mat att äta. Det är för våra barns skull som vi åkte till Sverige för att jobba, förklarade Elena Tudor Pingstkyrkan, Svenska kyrkan och Strängnäs kommun projektet Vinternatt. Under de kallaste vintermånaderna öppnade Pingstkyrkan upp sina dörrar och lät romerna sova i lokalerna. Samtidigt arrangerades informationsträffar inom projektets ramar, för att sprida information om romernas situation.
– I kommuner som inte har haft en plats dit man kan vända sig med sina frågor så har många rykten blivit till sanning. Det har vi sluppit här, säger Fredrik Olsson.
För drygt ett år sedan var det omkring åtta romer från Crovu som bad om pengar utanför matbutikerna i Strängnäs. I dag är det omkring 35 personer från området kring Crovu som tigger men också utför jobb runt om i kommunen.
Elena och Nicolae Tudor uppskattar att de har kunnat skicka hem ungefär 100 kronor i veckan, under de perioder som de har varit i Strängnäs kommun. Hade de bara fått småpengar i pappersmuggen hade det blivit betydligt mindre än så. Pengarna går till mat till de fem barnen – och till Nicolae Tudors fem syskonbarn, som paret tar hand om sedan hans syster avlidit.
Munnarna att mätta har alltså blivit än fler – men deras boendesituation har inte förbättrats nämnbart under det år som har passerat sedan den första intervjun. En del av pengarna från tiden i Strängnäs har använts för att sätta in fönster och lägga tak på det hus som de för tillfället delar med tre andra familjer. Det mesta av pengarna har paret dock lagt på vård för Elena Tudors mamma.
– Hon var tvungen att opereras. Operationen gick bra men hon mår inte bra nu. Hon behöver mer vård efteråt, säger Elena Tudor.
Den mark som de har fått från myndigheterna har därför förblivit obebyggd. Och nu ser hotet om att marken ska dras tillbaka ut att bli verklighet.
– Regeringen har hela tiden sagt att vi måste bygga något, men de har inte tagit tillbaka marken. Men nu har vi hört att de tänker göra det. Jag måste resa hem för att försöka prata med dem, säger Elena Tudor.