Lokala företag pitchar i Draknästet light

Snart är det dags för Draknästet light att komma till Stallarholmen och låta utvalda företag pitcha sina idéer för drakarna. "Pirrigt och peppande", säger en tidigare deltagare.

Madeleine Cresp, Krukmakeriet Strängnäs, jobbar med en mattallrik som ingår i en specialbeställning. Hon välkomnar sina kunder att få se själva hantverket och följa hela processen från degklump till ugn och glasering.

Madeleine Cresp, Krukmakeriet Strängnäs, jobbar med en mattallrik som ingår i en specialbeställning. Hon välkomnar sina kunder att få se själva hantverket och följa hela processen från degklump till ugn och glasering.

Foto: Sofie Axelzon

Strängnäs2022-09-28 13:11

praknästet är inte bara ett tv-program utan pågår även som ett liknande projekt i Sörmland, i regi av Katec och region Sörmland. Den 10 oktober kommer panelen till Stallarholmen för att lyssna på de tre företagare som blivit utvalda.

Allt började i Katrineholm 2019, men sedan 2020 har Region Sörmland gjort det möjligt för alla sörmländska företag att få den här möjligheten till utveckling. Syftet är att ge företagare och entreprenörer i länet en chans att pitcha sina idéer för en grupp "drakar". 

undefined
Den 10 oktober är det dags för Draknästet Light i Gula Industrihuset, Stallarholmen. På bilden syns också projektledaren Sarah Pehrsdotter.

– Intresset är stort. Vi turnerar runt i Sörmland och arrangerar detta på 6–8 ställen per år. Alla länets bolag är välkomna att söka. Vi försöker ha en låg tröskel in för att inte skrämma bort blivande företagare. Inkludering är superviktigt för oss, säger Sarah Pehrsdotter, tillförordnad vd på Katec och projektledare för Draknäste light i länet. 

– I höst har vi 60 procent kvinnliga entreprenörer, det är vi mycket nöjda med, säger Sarah Pehrsdotter. 

Bolagen som blir utvalda får 10 minuter på sig att presentera sin idé, sedan följer feedback från drakarna i panelen i cirka 40 minuter där fokus ligger på företagets utmaningar och behov. 

– I panelen sitter en blandning av affärsutvecklare och investerare, alla med bakgrund inom bolagsbyggande. Det är vår styrka, att vi suttit i samma båt som de pitchande bolagen och vet vilka utmaningar man ställs inför, säger Sarah Pehrsdotter.

I våras var Madeleine Cresp, 40, på Krukmakeriet med och pitchade sin affärsidé och sedan i juni driver hon sin öppna verkstad med butik i Keramikens hus i Strängnäs. 

undefined
I Keramikens hus driver Madeleine Cresp sin livsdröm, Krukmakeriet där hon har öppen verkstad och välkomnar besök, eller bokade prova-på-tillfällen.

– Det här är min livsdröm, säger hon och förklarar att det är svårt att försörja sig som keramiker men att hon vetat sedan i tjugoårsåldern att det var det här hon ville göra. 

– Jag är en orädd person som tror att allting går. Men att få Draknästets stöd och positivitet var så supportande och jag gick verkligen därifrån med mod i magen. Det var superboostande, säger Madeleine Cresp som välkomnar folk att besöka henne i verkstaden för att se och följa hela hennes arbetsprocess, och kanske beställa en hundskål eller en hel servis utifrån eget önskemål. 

undefined
En mattallrik i produktion, av Madeleine Cresp, Krukmakeriet Strängnäs.

Efter avslutat draknäste har företagen möjlighet till ytterligare 10 timmars affärsutveckling med specialister inom försäljning, marknadsföring, juridik och ekonomi. 

– Det är guld värt, säger Madeleine.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!