Språkcentrum ska fungera som "en dörr in" till utbildning för alla nyanlända som har en annan språkbakgrund än svenska. Dörren står öppen för såväl personer som kommit till Strängnäs på egen hand som för hela familjer.
– Jag tror att vi är unika i det att vi kan hjälpa alla vid ett tillfälle, att vi vänder oss till alla åldrar, säger biträdande rektor Mikael van Lunssen.
Enkelhet och snabbhet är tanken bakom verksamheten. De som kommer i kontakt med nyanlända ska veta vart de ska hänvisas för utbildningsfrågor, och de nyanlända som vill ska snabbt kunna komma igång med sina studier.
Under den dryga månad som verksamheten har varit igång har 117 besökare kommit till tidigare Lagmansskolans lokaler, som ryms i samma byggnad som Thomasgymnasiet på Campusområdet. Där tar Rana Malaki, Språkcentrums samordnare, emot.
– Om de talar arabiska så kan vi ha ett mottagningssamtal direkt. Annars bokar jag en telefontolk och så får de en kallelse, oftast inom en vecka, säger hon.
De flesta som har kommit till Språkcentrum hittills är i grundskoleåldern. Deras första kontakt med den svenska skolan ges här, i som längst två månader.
– Systemet bygger på att det finns ett flöde, att det kommer in elever och att det slussas ut elever, säger Mikael van Lunssen och berättar att det för närvarande står omkring tio grundskoleelever i kö.
Det finns plats för omkring 30 elever åt gången. Två lärare är anställda för att kartlägga deras kunskaper i att läsa, skriva och räkna. Kartläggningen fungerar som ett underlag för den rektor som sedan ska placera eleverna i en årskurs. Till dess att de slussas ut till en kommunal skola, oftast en förberedelseklass, så får de också viss undervisning på Språkcentrum. Eleverna är uppdelade i två grupper, en för de lägre årskurserna och en för de högre.
När tidningen är på besök står Annelie Herbst vid tavlan i ett av klassrummen. Fotografier från Strängnäs sätts upp på tavlan och eleverna, sju 16-åriga pojkar från Afghanistan, säger efter henne: Dom-kyr-kan, Mul-te-um, Prän-ta-ren.
– Skolan här är väldigt annorlunda mot i Afghanistan, säger Ali Reza Jafari som kom till Strängnäs för en månad sedan och numera bor i ett familjehem i staden.
– Vi har en väldigt snäll lärare. Alla människor som jag har mött i Strängnäs är snälla, fortsätter han.
Ali Reza Jafari gick i skolan till och med åttonde klass innan han lämnade Afghanistan. Tack vare att han har fått lära sig engelska, och därmed är bekant med det latinska alfabetet, så tycker han att det är ganska lätt att hänga med i svenskstudierna.
Andra har det svårare. Det är inte ovanligt att den pedagogiska kartläggningen resulterar i en rekommendation om att eleven bör placeras i en lägre årskurs än jämnåriga skolkamrater.
Språkcentrum är fortfarande i en uppstartsfas. Vid ett par tillfällen har det varit svårt att få tag i telefontolkar, berättar Mikael van Lunssen. Rana Malaki fyller i att flera elever har uteblivit när det varit många minusgrader ute, då placeringen vid Campus gör att många har en bit att gå. Men på det stora hela är de nöjda med den första månaden.
– Vi kan ge en snabb service. Och eleverna är glada över att få lära sig språket och träffa andra. Det är verkligen jättepositivt, säger Rana Malaki.