Brist på skolsköterskor har drabbat stort antal elever

Många elever i kommunens skolor har inte fått den elevhälsa som de har rätt till, enligt skolläkarens rapport till politikerna. Nedläggningen av Resurscentrum anges som en orsak.

Strängnäs2016-04-22 05:55

Långvariga vakanser bland skolsköterskorna i Strängnäs kommun har lett till brister i elevhälsovården. Läget är så allvarligt att det på flera håll har varit omöjligt att upprätthålla kvaliteten – och det är något som har drabbat ett stort antal elever. Det slås fast i en rapport för 2015, som ska tas upp på barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 26 april.

– Än så länge är det inte sådana brister att jag har behövt göra någon lex Maria-anmälan. Men om elevhälsan forsätter ha samma brister som under 2015 kan jag inte garantera att något allvarligt inte kommer att hända, säger skolläkaren Lena Haglund, som står bakom rapporten.

Sedan årsskiftet är Lena Haglund verksamhetschef för elevhälsan inom Strängnäs kommun. Hon framhåller att patientsäkerheten generellt sett är hög, då det finns rutiner för att fånga upp negativa händelser.

– Men vi ligger efter. Det är många barn som inte fått sina hälsobesök eller kontroller i tid, och vi har inte kunnat jobba förebyggande i den utsträckning som behövs med exempelvis barn som har övervikt och fetma.

Under 2015 har ett antal skolskötersketjänster varit vakanta under en längre tid, framgår av rapporten till barn- och utbildningsnämnden. Nya sköterskor har inte anställts snabbt nog. Vidare står det att det har funnits en "klar ovilja" att snabbt ta in vikarier på vissa skolor.

– De nationella riktlinjerna är att en heltidsanställd skolsköterska bör ha ansvar för 400 elever för att hinna med det förebyggande och hälsofrämjande arbetet. Inom kommunen har vi haft Mariefredsskolan som riktlinje, 550 elever på en heltid, och det har fungerat bra när det har varit bemannat där. Men vi har skolsköterskor som åker runt mellan flera olika skolor och har tjänster med 600–700 elever. Det är inte en bra situation, säger Lena Haglund.

Elevhälsan har nyligen genomgått en organisationsförändring. Tidigare ingick skolsköterskorna i en central elevhälsa, Resurscentrum, men numera ligger ansvaret för sköterskorna lokalt hos rektorerna.

– Förändringarna har inte i alla avseenden förbättrat patientsäkerheten, snarare tvärtom. Tidigare när det var en vakans så kunde man styra personal till en enhet för att stötta och hjälpa. Nu är sköterskorna anställda på separata enheter med varje rektor som chef, säger Lena Haglund.

Nämndens ordförande Patric Johansson (M) tar kritiken på allvar. Han hoppas på en nyttig diskussion på det kommande sammanträdet, och berättar att en utvärdering av den nya elevhälsoorganisationen sedan tidigare är planerad till juni månad.

– När vi tog det beslutet var mitt intryck att många i professionen menade att det är det rätta sättet att göra. När den här rapporten nu kommer och visar de här bristerna så är det klart att vi måste lyssna och fundera. Vi måste gå på djupet och se vad det inte är som har fungerat och varför, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om