Men när ärendet väl kom upp på kommunstyrelsens sammanträde antogs det utan att något parti yrkade på något annat förslag, berättar Anders Härnbro efter mötet.
– Nästa steg i arbetet handlar om att ta fram riktlinjer för hur vi som kommun ska reglera de olika parkeringarna och områdena – vår egen mark, säger Anders Härnbro.
Men allra först ska strategin tas i kommunfullmäktige och tidigast våren 2026 kan mer detaljerade beslut om nya parkeringsregler tas, tror han.
Den nya parkeringsstrategin bygger på tre övergripande mål:
- Attraktiva stadskärnor och hållbara vardagsresor
- Ändamålsenliga och jämlika parkeringsmöjligheter
- Förbättrade möjligheter att resa med cykel
När det gäller att skapa attraktiva stadskärnor – framför allt i Strängnäs och Mariefred – ska man tillåta "flexibla parkeringstal" vid nybyggnad av bostäder och verksamheter, vilket i praktiken innebär att byggherren kan tillåtas att ordna ett mindre antal parkeringsplatser är normen, om man kan erbjuda så kallade mobilitetstjänster som minskar behovet av bilresor. Det kan till exempel handla om närhet till återvinningsstationer, paketboxar, tillgång till paketcyklar, en bilpool eller närhet till kollektivtrafik.
Det handlar också om att kommunen i sin planering, i den mån man kan påverka, ska verka för att stadskärnorna erbjuder ett bra utbud av service och tjänster som går att nå utan bil och att man ska arbeta aktivt för att få till exempel bilpooler och andra delningstjänster att etablera sig i Strängnäs.
För att uppnå "ändamålsenliga och jämlika parkeringsmöjligheter" ska man bland annat öka regleringen av parkeringen. I dag sker det främst med tidsbegränsningar kopplade till p-skivan.
Men p-skivan anser man vara ett krångligt verktyg som gör det svårt att kontrollera efterlevnaden av reglerna. Många som parkerar springer ut och flyttar på sina bilar och skruvar fram tiden på p-skivan för att kunna stå en hel arbetsdag på en tvåtimmarsparkering.
Därför öppnar man också för att reglera parkeringar med hjälp av avgifter, för att få "bättre möjlighet att styra användare till 'rätt' parkering".
– Vi öppnar för att kunna säkra mer parkeringsplatser för handeln i centrum i Mariefred och Strängnäs genom att reglera på olika sätt. Ett sätt är att göra det med avgifter, säger Anders Härnbro.
Man kan också tänka sig att kombinera gratis parkering med avgifter, säger Härnbro och nämner parkeringen vid Ica Bengtsson som ett "lysande" exempel som har fungerat bra. Där får man stå gratis i två timmar och därefter debiteras den som står längre tid automatiskt.
Med avgifter tror man också att man kan påverka bilisterna så att de i större utsträckning än i dag parkerar på mark i anslutning till fastigheten där de bor eller arbetar i stället för på gator och annan allmän mark.
Dessa båda mål är motstridiga, tycker Max Steiner Lundgren.
– Jag tror att antalet parkeringsplatser kommer att minska med strategin. Och då kommer personer att börja parkera mer på allmän mark.
Generellt tycker Max Steiner Lundgren att det finns ett storstadsperspektiv på hela strategin.
– Man nämner till exempel att 70 procent av invånarna bor inom fyra kilometer från en tågstation. Då antar jag att de menar att människor ska cykla från till exempel Mariefred till Läggesta. Men det gör ingen i dag. Det är inte en realistisk parkeringspolitik som fungerar för människor.
Men mest kritisk är han till att införa avgifter.
– Risken är att om vi inför parkeringsavgifter i centrumkärnorna så kommer vi att utarma stadskärnorna ännu mer. Då tror vi att människor kanske handlar på väg hem från jobbet i Solberga eller i Vasa i Södertälje i stället för att göra inköp i stadskärnorna och göra dem levande, säger Max Steiner Lundgren
– Och det är ju inte bara avgifterna, det är krångligt att hålla på med parkeringsavgifter när man inte är van vid det. Vi tror att det kommer att skapa missnöje, och det är dåligt för handlarna.
Just när det gäller krångliga appar och betalningssystem har Anders Härnbro gjort ett medskick till dem som ska arbeta fram riktlinjerna för hur strategin ska användas, säger han.
– Vi behöver bevaka noggrant att vi inte får hur många system som helst, för då blir det problematiskt. Så det måste vi ha koll på.
Men oavsett vilka tekniska lösningar som kommer att användas vet Anders Härnbro att förändringen inte kommer att tas emot av jubel från alla invånare.
Det är inte bara Max och Liberalerna som är skeptiska till parkeringsavgifter. Innan beslutet skulle tas i kommunstyrelsen har förslaget till parkeringsstrategi varit ute på remiss till många olika föreningar och sammanslutningar, och majoriteten vill behålla gratisparkeringarna i tätorterna och p-skivan.
Även flera privatpersoner som svarat på en enkät som kommunen skickat ut, vill slippa betala för att parkera bilen.