Bagaren som bara gör glutenfritt: "Känns bra i hjärtat"

"Jag tycker att det behövs en särskild celiakidag, och att man ska fira den." Orden kommer från bagaren Ulrika Nilsson Stranius som sedan ungefär två år enbart har glutenfria bakverk på sin meny.

Celiakidagen firas på söndag men bagaren Ulrika Nilsson Stranius har fullt upp hela tiden.

Celiakidagen firas på söndag men bagaren Ulrika Nilsson Stranius har fullt upp hela tiden.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2021-05-14 07:03

Den internationella celiakidagen infaller den 16 maj, som i år är på en söndag.

– Hos mig uppmärksammas den på lördag, när jag har öppet som vanligt 11–14. I händelse av uppehållsväder ställer jag ut några bord på gården med bröd för provsmakning, berättar Ulrika Nilsson Stranius när tidningen hälsar på i källarlokalen på Eskilstunavägen.

Ända sedan barndomen hemma i Hofors har bakning varit ett stort intresse.

Nästan hela yrkeslivet har hon tillbringat i olika kök och på kaféer.

Ulrikasmakeri såg dagens ljus 2017. I ungefär samma veva fick Ulrika Nilsson Stranius kännedom om att äldsta barnbarnet – Nikki Mariusson – hade diagnosen celiaki, det vill säga glutenintolerans.

– Sakta med säkert gjorde jag om sortimentet och nu bakar jag enbart glutenfritt bröd, säger 53-åringen.

– Det finns inte så många glutenfria bagerier i Sverige. Här ska kunderna kunna slappna av och välja på allt, tillägger Ulrika Nilsson Stranius.

undefined
Den som önskar sig en specialtårta måste vara ute i god tid.

Redan på 1990-talet kom hon för första gången i närkontakt med glutenintolerans.

Det visade sig att en av döttrarnas bästisar hade fått diagnosen.

– Hennes mamma fick kriga för dotterns skull överallt. Det är något jag burit med mig, så när Nikki blev dålig som 3-åring var det ingen svår sak för mig. Utbudet och kunskapen är mycket bättre nu än då.

Nikki är numera sju år. Hon och mormor ska inte fira celiakidagen på något särskilt sätt. Istället ska de, som alla söndagar, bege sig till Härad för att rida på shetlandsponnyer.

– Vi träffas nästan varenda dag. Hon går hit efter skolan. Nikki är min bästa provsmakare.

undefined
Celiaki

Varifrån kommer dina kunder?

– Mina stammisar blir fler och fler. Men det händer också att kunder dyker upp långväga ifrån, som Nyköping och Örebro.

I grundutbudet finns biskvier, bakelser, färskt matbröd och macarons. Av naturliga skäl görs det mesta på beställning, Ulrika Nilsson Stranius har emellertid alltid en frys redo med bland annat kanelbullar och kubbar.

Hur har du klarat dig under coronapandemin?

– Jag ska inte klaga, folk märker nu att det är trevligt att handla lokalt och upptäcker mindre ställen.

Varför valde du den här nischen?

– För att det känns bra i hjärtat och att behovet finns. Det är en lycka att möta kunder, främst barn, som kommer in här och inser att allting är glutenfritt. Det är lite som julafton, fast bättre.

undefined
Macarons med olika smaker och i olika färger är riktigt populära bakverk, enligt Ulrika Nilsson Stranius.

När brukar du ha som mesta att göra?

– Till jul.

Men du kan ta semester mitt i sommaren?

– Nej, inte sommartid. Jag är ledig efter nyår i stället. Annars är jag här sex dagar i veckan. Det är öppet fredag och lördag, men knackar någon på dörren tar jag emot besök andra tider också.

Hur länge får man vänta på en beställning?

– Det varierar kraftigt. En specialtårta kräver två–tre veckor och en vanlig prinsess kan du hämta följande dag.

– Glutenfritt bröd tar längre tid att göra, vilket alla vet om. Dessutom är råvarorna dyrare. Men jag försöker att hålla en hyfsad prisnivå.

Ulrika Nilsson Stranius är medlem i Celiakiföreningen Södermanland där hon har sällskap både av Nikki och hennes mamma.

– Att leva med celiaki är en stor del av vårt liv.

Är du hundra procent solidarisk med Nikki och andra glutenintoleranta?

– Nej, inte ute på restaurang. Då vill jag inte krångla.

Vad ska man tänka på extra mycket i ditt jobb?

– Degarna ska vara lösa när du bakar bullar och bröd. Dessutom: Väg ingredienserna när du följer ett recept.

Celiaki/glutenintolerans

Celiaki innebär att du inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. De vanligaste symtomen är diarré, gaser i magen, trötthet och viktminskning, men symtomen kan variera mycket. Besvären går oftast över när du äter mat utan gluten.

Källa: Vårdguiden 1177.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!