Även barn med behov av stöd drabbas av åtstramningar

Trots att pengapåsen har blivit större har skolverksamheten mindre pengar.

Inger Pripp 1js.jpg

Inger Pripp 1js.jpg

Foto:

Strängnäs2015-01-27 05:03

De mer än 27 extra miljonerna som barn- och utbildningsnämnden har fått i årets budget äts upp av ett större barn- och elevantal i förskola och skola, av löneökningar och prisökningar. Effekten blir minus 2,8 procent.

– Vi vet vad politikerna har gett oss för budget. Vi måste anpassa vår verksamhet så att den ryms inom den. Det blir nedskärningar för alla verksamheter, säger utbildningschef Inger Pripp.

Nämnden har dragit över sin budget tre år i rad; med 3 miljoner kronor år 2012 och 7 miljoner året därpå. Även 2014 väntas ett underskott. Både M och S talade om vikten av stöd och tidiga insatser i skolan inför valet 2014. Att nämnden nu förväntas komma i en allt trängre kostym – och spara 22,5 miljoner kronor – ser inte kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) som ett väljarsvek.

– Vi tog över en kommun i stor ekonomisk svårighet. För att kunna prioritera skolan så högt som vi vill, måste vi snabbt komma till rätta med framför allt socialnämndens ekonomiska läge. Så fort som möjligt, kanske redan 2016, ska vi se om vi kan skifta resurserna till skolan, säger han.

Åtstramningarna drabbar alla elever. Elevpengens grundbelopp har minskat med 0,4 procent, som tidningen har berättat tidigare. Och tilläggsbeloppet, som kan ges till elever som behöver "extraordinära stödåtgärder", har mer än halverats.

– Vi arbetar utifrån de ekonomiska förutsättningarna. Skolan är en verksamhet som i många hänseenden styrs av lagar som säkerställer att de här unga individerna ändå får det stöd de behöver. Det är inget vi tummar på, säger Jacob Högfeldt.

Sparkravet slår även mot särskolan, som har fått en budget som är 3 miljoner kronor lägre detta år. Nya avtal för externa elever ska spara 2 miljoner kronor. Två elevassistenter har anmälts övertaliga i den slimmade organisationen, en personalminskning som ska hämta hem ytterligare 1 miljon kronor.

Även barn- och utbildningsnämndens ordförande, Bibbi von Schéele (M), tar upp den kärva ekonomin men ser också förutsättningar att skapa något bra av situationen.

– Det har inte alltid med kronor och ören att göra. Jag hoppas att vi ska kunna föra en dialog med de berörda och i samförstånd hitta sätt att använda de resurser vi har på bästa sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om