1988 började hon som ekonomiassistent på Svenska bostäder i Stockholm. Med tiden jobbade hon sig upp till rollen som distriktschef.
– Jag har jobbat 15 år som distriktschef för olika områden. På mitt senaste jobb hade jag hand om hela södra Stockholm, från Bagarmossen till Vårberg.
Vad fick dig att söka dig till Strängnäs?
– Jag kände att det vore roligt att prova att få jobba i ett mindre bolag där man själv kan få vara en del av ledningsgruppen, samt vara med och påverka. Till skillnad från Stockholm där man har fem-sex olika kontor så jobbar alla här i samma korridor och man träffar varandra dagligen.
Någon övrig koppling till kommunen fanns det inte. Det var mer tillfälligheter som avgjorde att det blev Strängnäs, berättar Helene Engholm.
– Det är spännande att kunna vara med och utveckla Strängnäs.
Hade du någon bild av Strängnäs sedan tidigare?
– Nej, faktiskt inte. Mer än att det kändes som en idyllisk sommarstad.
Känner du att den bilden har bekräftats?
– Det är större än vad jag trodde. Det finns ju över 7 000 hyresrätter bara i Strängnäs, och vårt bestånd består mycket av radhus. Bara det är en stor skillnad jämfört med Stockholm.
Första dagen på den nya tjänsten var i april. Sedan dess har mycket tid gått åt till att lära känna organisationen, säger hon.
– Vi har gjort ganska stora förändringar. Här på Strängnäs Bostads AB är det många nya befattningar som har behövt tillsättas. Vi har också varit ute mycket i våra områden för att se hur behoven ser ut och vad vi behöver satsa på för framtiden.
– Vi ser är att vi behöver synas mer i våra områden, jobba med dialoger och ta reda på vad våra hyresgäster vill och vad de vill vara med och utveckla. Vi kommer även att behöva rusta en del av våra områden.
Några som du tänker särskilt på?
– Nej, just nu är det en underhållsplan som vi försöker jobba fram. Vi har en upphandling där vi kommer att göra statuskontroller av alla våra fastigheter för att verkligen få fram hur vi ska prioritera det underhållsbehov som finns i våra fastigheter.
Siffror från SCB, som presenterades tidigare i höst, visar att folkmängden har ökat i kommunen sedan starten på året. För Strängnäs Bostads del har det, ökningen till trots, dock varit en hel del lägenheter som stått tomma.
– Det har varit mer svåruthyrt under 2024 än vad det har varit på väldigt länge. Det har inte varit lika många sökande per lägenhet som det har varit tidigare år. Men det är också mycket som byggs i kommunen överlag, säger Helene Engholm.
I samband med intervjun har vi på tidningen även förberett frågor kring några av de större fastighetsprojekt som är på tapeten runt om i kommunen. Helene Engholm vill dock hänskjuta dessa frågor till SFAB:s projektchef Niklas Nybro.
Mest i ropet är köpet av padelhallen, som klubbades igenom på kommunfullmäktige i måndags. Vi vill därför fråga huruvida SFAB kommer att hinna med att iordningställa padelhallen till en eventuell kulturscen innan kontraktet med Thomas arena löper ut.
Niklas Nybro vill dock inte spekulera i frågan, då SFAB inte har fått det uppdraget – än.
– Vi har inget uppdrag alls när det gäller padelhallen, så vi kan inte svara på frågan.
Men det känns ändå rätt troligt att det är ni som kommer få det i så fall?
– Det vet vi inte. Jag lämnar det helt fritt åt kommunen. Vi vet inte riktigt vad innehållet i padelhallen i dag är rent administrativt, till exempel vilka avtal och kontrakt det finns, säger Niklas Nybro.