På plats i lägren som lämnas för Strängnäs

"Det vi upplever är svårt att beskriva i ord", säger skolpolitikern Maria Ehrnfelt, nu på plats i Jordanien för att lära sig mer om de flyktingar kommunen tagit, och fortsätter ta, emot.

I Jordanien finns enligt Läkare utan gränser nära 650 000 registrerade flyktingar från Syrien, varav de flesta är i behov av humanitär hjälp.

I Jordanien finns enligt Läkare utan gränser nära 650 000 registrerade flyktingar från Syrien, varav de flesta är i behov av humanitär hjälp.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Strängnäs/Amman2019-09-13 19:35

I år ska Sverige ta emot 5 000 kvotflyktingar, varav 2 000 från Syrien och dess närområde. I det ingår Jordanien, där en delegation med svenska politiker och tjänstemän, bland annat från Strängnäs, just nu befinner sig.

Hur många nyanlända varje kommun ska ta emot avgörs av kommunens storlek, arbetsmarknadsläge och antalet befintliga asylsökande. Strängnäs har i år regeringens uppdrag att ta emot 48 nyanlända personer, alltså färre än fjolårets 56.

Hittills i år har 31 anvisats kommunen, från exempelvis Uganda, Afghanistan och Syrien, varav några kommer nu under september.

– Vi har kunnat ta emot alla som anvisats oss från, säger Strängnäs kommuns integrationssamordnare Sermon Shaba och konstaterar att några av kvotflyktingarna kommer från läger i just Jordanien.

Han är själv inte är med på resan. Det är däremot barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Ehrnfelt och Anna Israelsson, bostadssamordnare med ansvar för bosättning för kvotflyktingar.

Anna Israelsson påpekar att kommunens förmåga att ta emot anvisade person beror på deras behov.

– Om vi får en anvisning på en stor familj med många barn, kanske barn med funktionsnedsättning vilket inte är ovanligt när det handlar om kvotflyktingar, har vi klara svårigheter att hantera det. Det ställer helt andra krav på mottagandet att ta emot en kvotflyktingfamilj och är därför viktigt att särskilja, säger hon och konstaterar att kommunen är beroende av privata hyresvärdar för att lösa uppgiften.

Via mejl, på resande fot, berättar Maria Ehrnfelt:

– Att jag åker som ordförande är dels av intresse för frågorna, dels för att skolan, oavsett ålder, är en viktig funktion för att integreras i det svenska samhället.

På onsdagen besökte de flyktinglägret Baqa'a, som har 124 000 registrerade och en skola med runt 1 500 elever. På torsdagen besöktes Zaatari, som etablerades 2012 och i dag är ett av världens största flyktingläger.

– I flyktinglägren blir det naturligtvis än mer påtagligt hur människor lever i fattigdom, hur man under generationer har bott i dessa läger som allt mer liknar städer. Det är extremt smutsigt, konstaterar Maria Ehrnfelt.

Resan arrangeras av svenska staten och ska ge ökad kunskap om exempelvis flyktingströmmar, etniska och religiösa minoriteter och kvotflyktingar.

I resan ingår utöver besök på läger, skolor och moskéer även möten med Sida och andra organisationer.

– Vi får ta del av bland annat processen i uttagningen av kvotflyktingar, vilka organisationer som hjälper till, hur de arbetar med förberedelser och så vidare. Det ger oss också en unik inblick i hur dessa människors förutsättningar ser ut innan de kommer till Sverige, vilket är positivt för att utveckla vårt eget arbete i Strängnäs kommun mot just den målgruppen, säger Maria Ehrnfelt.

Den veckolånga resan avslutades söndag den 15 september.

Fotnot: I en tidigare version av texten angavs felaktigt att Strängnäs kommun i år är anvisad att ta emot 48 kvotflyktingar. Det är alltså 48 nyanlända personer. Vilka som är kvotflyktingar och vilka som kommer från något av Migrationsverkets boenden får kommunen enligt Anna Israelsson veta med ett par månaders varsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om