På Annas hembageri i Mariefred hålls det på traditionerna. Inte förrän på själva fettisdagen inleds semmelsäsongen. Fram tills nu har kunderna mötts av uppmaningen att de ska "unna sig att längta".
Semlorna som säljs under tisdagen har bakats sedan i lördags, då fördegen sattes. I söndags gjordes degen klar och i går rullades 2 000 bullar för hand. Däremellan har de fått kalljäsa.
Men arbetet med årets semlor har pågått längre än så. Under ett par veckors tid har en smakpanel anlitats medan bagarna skruvat på receptet. "Riktigt bagerinörderi", säger Robert Schweitz:
– Det handlar om allt från vätskemängd i degen till malningsgrad på kardemumman.
Resultatet är en vetebulle med fyllning som består av hemgjord mandelmassa blandad med rostad och hackad mandel, en del av inkråmet och en skvätt mjölk. A och o är att grädden klickas på bullen och sedan toppas av ett trekantigt lock – allt för att visa att det inte är någon maskin som spritsat grädden eller skurit ett rakt lock.
Det är också på det sättet som en semla skulle ha bakats av den imaginära "mormor" som paret ofta återkommer till i sin verksamhet.
– Hon skulle inte göra semmelwraps, konstaterar Anna Schweitz.
Även Printz bageri i Stallarholmen håller sig till den klassiska semlan, men mindre traditionellt är det i Strängnäs.
På Roggebageriet började semlorna säljas redan i början av januari, så det går undan när Amanda Karlsson klipper upp locken på surdegsbullarna.
– Förra året sålde vi 1 000 stycken på tisdagen. Nu har vi byggt ut vårt kafé så vi siktar på 1 600 stycken, säger hon.
Den vanliga semlan är populärast men bageriet frestar sina kunder med en croissant som har fyllts med mandelmassa och grädde. Den som inte gillar den traditionella fyllningen kan också beställa en chokladsemla.
– Det har blivit en trend att alla konditorier försöker komma på något nytt, säger Roggebagaren Rigmor Samuelsson.
För ett par veckor sedan utlyste Roggebageriet en tävling på Facebook, för att ta fram en ny smakkombination. En vetebulle med nutella, jordgubbar och grädde utropades till vinnare. Under en vecka såldes den under namnet "drömsemla".
Hos Café Prinsen i Strängnäs finns wienersemlor och semlor med pistage eller vaniljkräm i stället för mandelmassa som alternativ till den klassiska, berättar Jonna Ericsson på kafét.
Den som vill äta en semmelwrap får åka till Åkers styckebruk, till Åkers café och bagarbod närmare bestämt. Utöver klassiska semlor och wienersemlor ska bagarna kavla ut en del av vetedegen för att göra den omtalade varianten, berättar Annie Norin.