Den 24 november 2015 fattade både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden beslut om att ingå avtal med länsstyrelsen och Migrationsverket, om fler boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn. Avtalet började att gälla vid årsskiftet.
Men redan den 2 december kom nya bud från Migrationsverket, som gör att de två nämnderna nu är på väg att riva upp sina tidigare beslut.
I stället för att ha ett avtal som sträcker sig till den 31 mars i år, vill Migrationsverket ha en överenskommelse som löper tills vidare. Det nya avtalet ska dock ha kort uppsägningstid för att snabbt kunna justeras om villkoren förändras.
Anledningen till det tvära kastet uppges vara att korta avtal innebär ett ökat behov av administration, och att det finns en risk att kommuner blir avtalslösa i perioder.
Antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige har minskat. Tillfälliga gränskontroller i Sverige, skärpta inreseregler i andra länder och väderförhållanden som gör det svårare att fly anges som tänkbara orsaker av Migrationsverket. Prognoserna för mottagandet framöver är osäkra.
I det nya avtal, som både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden har på dagordningen på sina respektive sammanträden under tisdagen, anges att Strängnäs kommun tillsvidare ska förbinda sig att ta emot 172 ensamkommande flyktingbarn.
Fram till årsskiftet har kommunen haft avtal om 60 platser men i realiteten har mottagandet varit betydligt större än så. I det avtal som nu är på väg att upphävas uppgår antalet boendeplatser till 152.