I dag har en elev sammanlagt 6 785 timmar matematik på schemat under sina år i grundskolan. Från och med nästa läsår kan undervisningstiden komma att utökas med sammanlagt 105 timmar – en extratimme matte varje vecka i årskurserna 4–6.
Bakgrunden är att utbildningsdepartementet anser att svenska elevers kunskaper i ämnet behöver förbättras. I den remiss som har gått ut från regeringskansliet till landets kommuner hänvisas till nationell betygsstatistik och internationella jämförelser såsom Pisa.
Grundskolechef Katarina Holmsten är den som har formulerat svaret för Strängnäs kommuns del, som barn- och utbildningsnämndens ledamöter ska fatta beslut om under tisdagen. Av det framgår att hon anser att det är motiverat att införa mer matematik, men kommunens positiva inställning hänger på om kommunen får mer pengar från staten.
Att utöka matteundervisningen i den omfattning som föreslås innebär nämligen ett behov av ytterligare fyra lärartjänster, enligt yttrandet. Strängnäs kommun vill få statsbidrag som kompenserar för den högre lönekostnaden.
Kommunen understryker också att det redan i dagsläget är svårt att rekrytera legitimerade och ämnesbehöriga lärare i allmänhet; matematiklärare i synnerhet.