På onsdagseftermiddagen hölls ett möte på Stallarholmsskolan. Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Bibbi von Schéele (M) var ditbjudna av lärare på skolan för att svara på frågor.
– Vi vill vara så öppna som det går och föra samtal med de som vill. Utifrån givna förutsättningar är vårt mål att göra det här så bra som möjligt, sa Jacob Högfeldt inför mötet.
Tidningen var inte välkommen att delta under mötet, som handlade om den ekonomiska situationen. Barn- och utbildningsnämnden ska spara 22,5 miljoner kronor under 2015. Den risk- och konsekvensanalys som Stallarholmskolans rektor, Diana von Rosen, har gjort inför läsåret 2015–2016 har utlöst oro.
Utbildningskontoret betraktar analyserna från Stallarholmsskolan och kommunens övriga skolor som arbetsmaterial, inte allmänna handlingar som allmänhet och medier får ta del av. Men enligt uppgifter till tidningen ska en befarad konsekvens av den tajtare budgeten vara att tolv av Stallarholmsskolans 14 elevassistenter måste sluta.
– Inget är klart, ingen är ännu varslad eller uppsagd. Riskanalysen är en genomgång av hur vi ska få pengarna att räcka till. Det är förslag som vi diskuterar på utbildningskontoret, säger Diana von Rosen.
Framåt vårkanten ska det vara klart hur skolans organisation inför höstterminen ska se ut, utifrån skolans tilldelade budget. Diana von Rosen säger att hon har fått besked från utbildningschefen om att skolan kommer att få mer pengar.
– Det har Inger Pripp sagt till mig. Inget barn ska bli utan stöd. Det kommer vi att ordna, säger hon.
Riskanalysen som Mariefreds skolas rektor, Kristina Björn, har gjort för sin skola är tydlig. Sparkravet kommer att leda till "kraftiga nedskärningar", något som innebär "allvarliga risker" för verksamheten. Elever i behov av särskilt stöd kommer att få uppleva "direkta försämringar".
Även Mariefreds skolas personal kommer att drabbas negativt, enligt analysen. Rektorn ser ökad stress, försämrad arbetsmiljö, ökad sjukfrånvaro och fler uppsägningar framför sig.
Det är en bild som delas från fackligt håll.
– Jag hör fler och fler som söker sig till andra arbetsgivare. Det handlar inte bara om lön utan om möjligheten att få bedriva sitt arbete på ett bra sätt, säger Nicklas Keyser, ordförande för Lärarnas riksförbunds Strängnäsförening.
Eva Hunter från Lärarförbundet berättar om sådana avhopp även inom hennes fack.
– Jag känner en förtvivlan för våra lärare. I och med den här budgeten dras resurserna in så att de inte har en chans att hinna med, säger hon.