En tre meter hög konstgjord svamp Ă€r det första man ser nĂ€r man anlĂ€nder till Ăleby gĂ„rd pĂ„ Selaön. En bit bort stĂ„r en av arrangörerna, Johanna Reeder, och funderar pĂ„ hur hon ska klĂ€ en gran med svampar, Gustav Ăhman packar upp marshmallows smaksatta med karljohansvamp och inne i det gigantiska köket arbetar en kocktrio med delikatesser som hjortkorv med torkad ticka.
Helt normala aktiviteter nÀr man förbereder Sveriges första svampfestival.
â Ja, visst Ă€r det konstigt att det inte finns nĂ„gon annan svampfestival i Sverige, vi har verkligen letat, sĂ€ger Maria Printz, kock och en av initiativtagarna till festivalen, medan hon smetar fyllning (dock utan svamp) pĂ„ bulldeg.
Hur kom ni pÄ idén?
â Vi Ă€r ett nĂ€tverk av svampexperter, kockar som gillar svamp och sĂ„ nĂ„gra personer som Ă€r svampgalningar i största allmĂ€nhet som gillar att göra saker som fĂ„r folk att komma samman, lĂ€ra nytt och ha roligt.
â Vi har fĂ„tt inspiration frĂ„n Italien, dĂ€r har Patrik varit mycket, sĂ€ger Maria och nickar mot Patrik Arneke, som i arrendeform driver Ăleby GĂ„rd Kök och matsal.
Maria Printz tror att intresset för att anvÀnda skogens resurser ökar och att folk dÀrför vill lÀra sig mer om svamp, bÄde hur man plockar den och hur man tillagar den.
â Festivalen Ă€r bĂ„de folklig och nördig.
Lasse Dahlén, kocken som tillagat hjortkorven, fyller i:
â Det ligger i tiden att folk vill lĂ€ra sig mer om rĂ„varor och Ă€r intresserade av hur man tar tillvara mat frĂ„n skogen, sĂ€ger han.
Planen Àr att festivalen ska Äterkomma varje höst. Maria Printz gissar pÄ att 500 personer kommer pÄ premiÀren.
Festivalprogrammet tĂ€cker in det mesta som kan tĂ€nkas intressera den svampintresserade. SvamputstĂ€llning, svampvandring, förelĂ€sningar med sĂ„vĂ€l svampexperter och experter pĂ„ matlagning med svamp och sĂ„ klart massa mat, bĂ„de fika, lunch och middag finns att köpa (förbokning krĂ€vs). Till de mer unika inslagen hör en förelĂ€sning med krögaren Gustav Ăhman om koji, fermentering av svamp. Störst kĂ€ndisfaktor, i alla fall för svampfolk, har förmodligen experterna Aleks Tudzarovski och Patrik Björk.
â Barnen kan mĂ„la svampkorgar och annat kul, sĂ€ger Johanna Reeder och hĂ€nger upp den första svampen i granen som ska ta plats i barnens lekhörna.