PremiÀr för landets första svampfestival pÄ Selaön

Sveriges första svampfestival har premiĂ€r pĂ„ lördagen pĂ„ Selaön, nĂ„gra kilometer frĂ„n Stallarholmen. FörelĂ€sningar om svamp, vandring med svampsök, lek och pyssel med svamptema och avslutningsvis en ambitiös middag med fokus pĂ„, rĂ€tt gissat – svamp – stĂ„r pĂ„ programmet.

"Det blir folkligt och nördigt pÄ samma gÄng. En festival för alla som gillar svamp, helt enkelt", sÀger Maria Printz som Àr en av arrangörerna av landets första svampfestival.

"Det blir folkligt och nördigt pÄ samma gÄng. En festival för alla som gillar svamp, helt enkelt", sÀger Maria Printz som Àr en av arrangörerna av landets första svampfestival.

Foto: Linda Vikström

Stallarholmen2022-10-15 08:02

En tre meter hög konstgjord svamp Ă€r det första man ser nĂ€r man anlĂ€nder till Äleby gĂ„rd pĂ„ Selaön. En bit bort stĂ„r en av arrangörerna, Johanna Reeder, och funderar pĂ„ hur hon ska klĂ€ en gran med svampar, Gustav Öhman packar upp marshmallows smaksatta med karljohansvamp och inne i det gigantiska köket arbetar en kocktrio med delikatesser som hjortkorv med torkad ticka. 

Helt normala aktiviteter nĂ€r man förbereder Sveriges första svampfestival. 

– Ja, visst Ă€r det konstigt att det inte finns nĂ„gon annan svampfestival i Sverige, vi har verkligen letat, sĂ€ger Maria Printz, kock och en av initiativtagarna till festivalen, medan hon smetar fyllning (dock utan svamp) pĂ„ bulldeg.

undefined
"Jag gissar att det blir 500 besökare. Och att den hÀr svampen blir det mest populÀra selfie-bakgrunden", sÀger Maria Printz.

Hur kom ni pĂ„ idĂ©n? 

– Vi Ă€r ett nĂ€tverk av svampexperter, kockar som gillar svamp och sĂ„ nĂ„gra personer som Ă€r svampgalningar i största allmĂ€nhet som gillar att göra saker som fĂ„r folk att komma samman, lĂ€ra nytt och ha roligt. 

– Vi har fĂ„tt inspiration frĂ„n Italien, dĂ€r har Patrik varit mycket, sĂ€ger Maria och nickar mot Patrik Arneke, som i arrendeform driver Äleby GĂ„rd Kök och matsal. 

Maria Printz tror att intresset för att anvĂ€nda skogens resurser ökar och att folk dĂ€rför vill lĂ€ra sig mer om svamp, bĂ„de hur man plockar den och hur man tillagar den. 

– Festivalen Ă€r bĂ„de folklig och nördig. 

undefined
"MÄnga vill lÀra sig mer om rÄvaror frÄn skogen," tror Lasse Dahlén, kock med extremt svampintresse.

Lasse DahlĂ©n, kocken som tillagat hjortkorven, fyller i: 

– Det ligger i tiden att folk vill lĂ€ra sig mer om rĂ„varor och Ă€r intresserade av hur man tar tillvara mat frĂ„n skogen, sĂ€ger han.  

Planen Ă€r att festivalen ska Ă„terkomma varje höst. Maria Printz gissar pĂ„ att 500 personer kommer pĂ„ premiĂ€ren.  

Festivalprogrammet tĂ€cker in det mesta som kan tĂ€nkas intressera den svampintresserade. SvamputstĂ€llning, svampvandring, förelĂ€sningar med sĂ„vĂ€l svampexperter och experter pĂ„ matlagning med svamp och sĂ„ klart massa mat, bĂ„de fika, lunch och middag finns att köpa (förbokning krĂ€vs). Till de mer unika inslagen hör en förelĂ€sning med krögaren Gustav Öhman om koji, fermentering av svamp. Störst kĂ€ndisfaktor, i alla fall för svampfolk, har förmodligen experterna Aleks Tudzarovski och Patrik Björk. 

– Barnen kan mĂ„la svampkorgar och annat kul, sĂ€ger Johanna Reeder och hĂ€nger upp den första svampen i granen som ska ta plats i barnens lekhörna. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!