Det fräser från stekbordet när Thomas Hoflin i klass 5A lägger köttbitarna mot den heta ytan. När tidningen hälsar på i Stallarholmsskolans kök är det hans tur att hjälpa till med matlagningen – ett uppdrag som femteklassarna utför på ett rullande schema, två dagar i veckan.
– Det är kul, något annat än det vanliga skolarbetet, säger han.
Det är hjortskav han steker. Smör, lök, salt och peppar tillsätts till veckans så kallade smakis som, med messmörssås som tillbehör, kommer att finnas som alternativ i skolrestaurangen Glada runan. Smakisarna var något som infördes när höstterminen 2014 startade.
– Vi ville få eleverna att våga prova nya smaker, säger kokerskan Camilla Anderlund.
Thomas Hoflin berättar att han brukar smaka på alla de nya rätterna och att det mesta smakar gott. Lapskojs var något han aldrig hade ätit tidigare. Han var skeptisk till det som han beskriver som "sönderkokat kött i potatismos", men efter att ha provat tog han en portion till.
– Men escargot var inte något för mig, säger han om de franska sniglarna som serverades nyligen.
Helena Nilsson som är köksansvarig säger att många elever inte är vana vid "annorlunda" smaker, men att också svensk husmanskost är något främmande för många. Smakisarna har därför varit en blandning av allt från sushi och cannelloni till isterband och spenatsoppa. Mottagandet bland eleverna har varit positivt, säger hon.
Smakisarna kommer att fortsätta leta sig in på Glada runans matsedel, likaså festligheter kring måltiderna – såsom grillfester och utomhusluncher. Och till hösten planeras för en fortsatt utveckling av maten på skolan, berättar Helena Nilsson.
– På något vis kanske vi kan hitta ett samarbete med hemkunskapsundervisningen, säger hon.