Laddat för aptitlig söndagsutflykt

På söndag visar matföretagare i hela Sörmland upp sina verksamheter för nyfikna besökare.– Det är ett perfekt tillfälle för den som är ute efter udda närproducerad mat eller kanske bara vill ta med familjen på en kul söndagsutflykt, säger brödmakaren Maria Printz.

Stallarholmen2016-09-09 12:48

Aptitrundan, där lokala företagare i Sörmlands matkluster visar upp sina verksamheter, fyller sex år och har vuxit stadigt sedan starten. I år deltar 49 mathantverkare, kaféer och restauranger i evenemanget.

– Den stora satsningen i år har varit att få med ett antal krogar och hotell. Aptitrundan som koncept kan säkert växa ännu mer och kanske får vi till ett evenemang som sträcker sig över en hel helg framöver, säger Lasse Dahlén.

Han utgör den ena halvan av företaget Köttbutiken, som håller till i Gula industrihuset i Stallarholmen. Till söndagens upptåg har de tagit fram en egen rådjurskorv, smaksatt med lingon och enbär, som de hoppas kunna kittla publikens smaklökar med.

– Det är kort och gott vår egen version av en "Lingongrova" och den är riktigt lyckad, säger Lasse Dahlén och garvar.

Han lyfter gärna fram samarbetet med flera andra mataktörer i Aptitrundan och tycker att årets uppställning och utbud känns gediget.

– Vi har allt i matväg här i Sörmland och det ska vi dra nytta av, säger Lasse Dahlén.

Köttbutikens granne i Gula industrihuset, Printz bageri, kommer att duka upp en smakbuffé med bröd ur bageriets sortiment och servera en soppa gjord på majs från Klippinge gård.

– Det blir väldigt lokalt. Utöver vårt långbord med nybakat och majssoppa satsar vi på äpplen för hela slanten och för den som vill testa något sötare tar vi fram en egen bulle med äpplesmak, säger Maria Printz.

Vilka besöker Aptitrundan och vad är det som lockar?

– Det är såklart våra aptitrundestammisar, riktiga "foodies", som är på jakt efter udda och närproducerad mat att fylla vinterförrådet med. Men vi märker också av ett ökat intresse från rena utflyktsmänniskor. Aptitrundan funkar lika bra för barnfamiljer som inte bara vill prova mat, utan kanske också vill testa grissafari, klappa hästar och plocka sin egen majs, säger Maria Printz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om