Familjen Johansson bor vid vägs ände ute i Herresta fritidsområde. De lämnade Stockholm för tio år sedan för att flytta in i det som tidigare var Jesper Johanssons föräldrars sommarhus.
– Tidigare har vi skjutsat barnen till Gripsholmsskolan, men i år har vi behov av skolskjuts, säger mamma Josefin Johansson.
Hit ut går det inga bussar. Närmaste busshållplats ligger sju och en halv kilometer bort, ute på länsväg 980, Mariefredsvägen. Enligt kommunens beslut får tioåriga Signe ett busskort, och förväntas därmed ta sig de många kilometerna till fots varje morgon och eftermiddag, i ur och skur.
– Det är en kurvig 70-väg utan belysning, och där folk ofta snarare kör 90–100 kilometer i timmen. Ska hon gå där själv? undrar Jesper Johansson.
Föräldrarna ifrågasätter hur syskonen kan få helt olika bedömning.
I ett mejl till föräldrarna skriver handläggaren Jenny Karlsson så här: "Enligt skollagen har man rätt till skolskjuts till vald skola men bara om det inte kostar mer än till närmaste kommunala skola (anvisad skola). Eftersom det kostar mer för Signe har hon inte rätt till taxi såvida hon inte byter till Stallarholmsskolan."
Kommunen har vid sin beräkning alltså gjort en fiktiv tilldelning av en kommunal skolplats, trots att barnen har gått i friskolan Gripsholmsskolan hela sin skoltid och ska fortsätta med det. Vid beräkningen placerades Herman i Mariefred, vilket var ett lyckokast som gav honom rätt till skoltaxi. Signe hade inte samma tur, utan placerades i den närmare belägna Stallarholmsskolan.
– Ja, rent lagligt har de ju gjort rätt i sitt beslut. Men det blir helt ologiskt i praktiken. Vi kommer i princip att åka bakom taxin som Herman åker i för att lämna Signe vid bussen, som sedan ska ta henne till samma ställe som Herman, säger Josefin Johansson som inte tänker låta dottern gå den långa vägen själv.
Tidningen har sökt grundskolechef Tommy Olsson som hänvisar till handläggare och jurist. De i sin tur vill inte kommentera enskilda ärenden utan hänvisar till allmänna lagparagrafer.
"Varje beslut om skolskjuts gäller en enskild elev. Skolskjuts kan inte villkoras av en annan elevs beslut om skolskjuts. Kommunen kan inte avvika från 10 kapitel 32 § Skollagen (2010:800) och Strängnäs kommuns föreskrifter i beslut om skolskjuts, då alla beslut ska vara grundade i regelverket för att säkerställa att kommunen gör likvärdiga bedömningar."