Jose Gil Ramirez är född och uppvuxen i Colombia, drygt åtta timmar med bil från huvudstaden Medellín.
Där, i en dal omgiven av berg, spenderade han de första åren av sitt liv på familjens stora gård – La Clara.
– När jag växte upp hade vi mjölkproduktion, citrusodling, apelsiner, lime, mandariner, ananas, kaffe, socker. Det var mycket arbete, säger Jose Gil Ramirez.
Men medan lille Jose njöt av livet på gården svepte den våldsamma gerillan fram över landet, och nådde till slut även regionen där familjen levde.
Innan han hade hunnit fylla 8 år var familjen tvungen att fly och börja om på nytt i en annan del av landet.
– Den gården finns fortfarande kvar i mitt minne, och känslan jag fick av den. Det var vår gård, vår plats i världen, som vi behövde lämna.
Långt senare i livet hamnade Jose i Danmark där han avlade sin doktorsexamen i molekylärbiologi, varpå resan fortsatte till Uppsala för att arbeta inom fältet han specialiserat sig inom.
Där hade han kunnat bli kvar, om det inte vore för en resa till Colombia år 2017 tillsammans med pappan och systern.
– Vi satt på ett café som serverade specialitetskaffe och jag tänkte: "Jag känner till den här råvaran, jag kan det här". Jag tänkte att i Sverige så dricker man mycket kaffe, kanske kan jag ta den här sortens kaffe till Sverige?
Tre år senare hade han lämnat livet som akademiker bakom sig och börjat planera för att starta ett eget kafferosteri i Sverige. Projektet blev verklighet för lite drygt ett år sedan, när onlineförsäljningen kunde dra igång på riktigt.
Företagets namn, La Clara coffee roasters, är en hyllning till gården familjen behövde lämna bakom sig för över 30 år sedan.
Jose berättar att även om starten har varit lite trög – han jobbar fortfarande på distans som konsult, då rosteriverksamheten inte går runt helt och hållet på egen hand än – tycker han ändå att det är godkänt resultat för att vara företagets första år i drift.
– Sverige är en väldigt svår marknad. Många är väldigt konservativa och det är svårt att få dem att testa något nytt om det inte får bred spridning, säger han.
Det stora problemet med kaffeindustrin är dock inte svenskarnas smak, menar Jose Gil Ramirez, utan de enorma ojämlikheter som späds på av de stora företagen.
– De stora företagen tjänar på att se till att odlarna får för dåligt betalt. De verkar på ett nästan kolonialistiskt tillvägagångssätt. Jag kan med säkerhet säga att allt kaffe man hittar i matbutikerna kommer från tillverkare som får fruktansvärt dåligt betalt och som lever i fattigdom, säger han.
Jose hoppas kunna vara antitesen till den negativa trenden inom kaffeindustrin och betalar producenten och odlaren så mycket som det kostar dem att ta fram och odla kaffebönorna, vilket reflekteras i priset på det kaffe som hans företag säljer. Ambitionen är att varje år betala mer och mer till sina producenter, beroende på hur den egna försäljningen går.
– Det måste vara rättvist för dem, inte för mig. Konsumenterna måste förstå att kaffe inte är en rättighet, utan en lyxprodukt, som alkohol, choklad och tobak.
Är det svårt att få konsumenterna att förstå de kostnaderna?
– Både ja och nej. Vissa förstår det direkt, andra tycker fortfarande att det är för dyrt, speciellt när de kan köpa ett kilo på Ica för 70 kronor. Vissa konsumenter vill känna en anknytning till det de köper, medan andra hellre blundar för verkligheten.
För att få fart på verksamheten och uppmärksamma situationen i kaffeindustrin, så som den ser ut i dag, har Jose nu valt att satsa på en espressobar – Stallarholmens första i sitt slag, med premiär på söndag den 26 maj.
Till en början kommer espressobaren bara att vara öppen på helger, då Jose arbetar som konsult på vardagar. Baren kommer att husera i samma lokal som rosteriet på Pionjärvägen 11. Där kommer man att kunna beställa espressos, cortados och cappuccinos. Men inga lattes.
– En latte smakar inte ens kaffe längre. Det är bara mjölk smaksatt med kaffe, säger han.
Har du någonsin ångrat att du gick över till att arbeta med rosteriet?
– Inte än. Jag tror att det kommer att ta tid att få ruljangs på det. Men folk kommer inte att sluta dricka kaffe, även om klimatförändringarna gör det svårare och svårare att odla kaffe, för att det är en så trevlig sak att göra.
– Vår tanke är att dela den här upplevelsen av Colombia, och hur kaffet smakar där.