Kompisarna Eleonora Rosenberg och Ann-Sofie Garcia har varsin man, sammanlagt sex barn – och 150 tomatplantor, som håller de två Stallarholmsfamiljerna helt självförsörjande på just tomater.
– Det är helt fantastiskt. Smaken är mycket bättre än på köpetomater, säger Ann-Sofie Garcia, mamma till två.
Det gäller kanske framför allt när de solvarma frukterna plockas direkt från plantorna under sommar och tidig höst, då de äts som de är eller används i matlagningen. Men även de lagringsbara tomaterna som odlas gör jobbet.
– Vi ska odla fler lagringsbara tomater den här säsongen. Jag har fortfarande kvar av de tomater vi odlade i somras, säger Eleonora Rosenberg och berättar att klasarna skördas när de är mogna till 60 procent, sedan hängs de upp i hennes kök för fortsatt utveckling och förvaring.
Tidningen hälsar på i början av februari, när omplantering av chili- och paprikaplantor pågår. Även dessa grödor är familjerna självförsörjande på. Fröna såddes i början av december, två till tre frön per sort.
– Nästan alla frön grodde, men vi behåller bara en eller två plantor per sort, säger Eleonora Rosenberg medan hon förser de gröna små liven med en större kruka med mer jord.
– Planterar man om i omgångar så behöver man inte tillsätta så mycket näring, den kommer med den nya jorden. Att näringen tar slut är det som många missar, säger hon.
Men det kan gå fel även för den som försöker göra rätt. Så var fallet för Eleonora Rosenberg förra året – hon var en av många odlare i landet som fick in rester av ogräsbekämpningsmedel från jordbruket i den köpta jord som hon planterade om i.
– Det var som att pesten hade kommit. På bara några dagar vissnade och skrumpnade tomatplantorna ihop. 50 plantor dog. Det är skittråkigt när man lagt ner så mycket tid och jobb, säger hon.
I mitten av februari sår duon tomatsorter som ingår i ett särskilt projekt, dwarf tomato project. Förenklat kan sorterna, som alla är moderna korsningar, beskrivas ge många och stora tomater på en mindre och buskigt växande planta.
I mitten av mars sås busktomater och höga sorter. I början av april är det dags för de lagringsbara tomaterna.
Ett knep för att undvika sorgmyggor, som trivs bra i fuktig jord och som kan skada plantornas rötter, är att fukta kaffefilter i rapsolja.
– De dras till den gula färgen och när de har satt sig så fastnar de. Vi lägger kaffefiltret så här på en tallrik. Sedan måste man vända på det då och då så att det inte torkar, berättar Ann-Sofie Garcia.
De två kompisarna odlar tillsammans i sina båda trädgårdar. Hemma hos Eleonora Rosenberg vid "gamla Sundby strand" är det fokus på grönsaker; hos Ann-Sofie Garcia i "nya Sundby strand" växer mycket blommor.
När frostrisken är över är det dags för slutplantering, efter att plantorna gradvis har vants vid utelivet. Jord och hästgödsel från en lokal leverantör blandas med egentillverkad kompost i odlingsbäddarna som upptar största delen av Eleonora Rosenbergs villaträdgård. Hela processen – från frö till färdig maträtt – förevigas, och fotografierna publiceras för tusentals följare på @leosodling och @annsofiesodling på Instagram.
– Det är roligt att dela med sig och sprida kunskap. Det är också ett slags dagbok för oss själva som vi kan gå tillbaka till, säger Eleonora Rosenberg.