Rosendal. SĂ„ heter platsen tillhörande Ăleby gĂ„rd pĂ„ Ytterselö utanför Stallarholmen dĂ€r ett utplacerat lĂ„ngbord blir gemensam nĂ€mnare för somriga matupplevelser. Det Ă€r en vacker, om Ă€n kylslagen majkvĂ€ll, nĂ€r premiĂ€rgĂ€sterna slĂ„r sig ner under ekens krona. I fjĂ€rran skymtar vilt.
â Det Ă€r essensen av Sörmland. NĂ€r vi blev tillfrĂ„gade att vara med sĂ„ valde jag och Jacob samma plats, oberoende av varandra, sĂ€ger Patrik Arneke, kock och mathantverkare pĂ„ Ăleby.
Den Jacob han syftar pÄ Àr gÄrdens Àgare, tillika tredje generationen Högfeldt.
â Min farfar blev kĂ€r i platsen 1944. Han var jĂ€gare och förde in viltet. Vi har rĂ„varan nĂ€ra, dovhjort Ă€r huvudviltet och om alla Ă€r tysta sĂ„ hör vi naturens röst, sĂ€ger han.
Matupplevelsen "The Edible Country" lanserades nationellt 2019. I konceptets "gör det sjĂ€lv"-upplĂ€gg förses gĂ€ster â tillika blivande kockar â med en rĂ„varukorg, redskap och specialframtagna recept Ă€mnade att tillagas vid lĂ„ngbord i det fria. 2020 Ă€r det SörmlĂ€ndsk premiĂ€r i samarbete mellan Stolt mat i Sörmland, kommuner och lokala aktörer. PĂ„ de utvalda platserna, Ekeby vĂ„tmark i Eskilstuna, NynĂ€s slott i Nyköping och Ăleby gĂ„rd utanför Stallarholmen stĂ„r det lokala i centrum. Varje bord har sitt unika tema. Ălebys Ă€r inte helt otippat jakt och vilt.
â VarsĂ„goda, chorizo pĂ„ dovhjort i grönsaksgulasch, sĂ€ger Patrik Arneke.
â Dovhjort Ă€r ett smakrikt kött men har inte en överdominant viltsmak. Gulaschen Ă€r het, man jobbar mycket med paprika och chili, chorizon underbygger smakerna.
Utöver "gör det sjĂ€lv" anvĂ€nds borden för matupplevelser av olika slag. Patrik Arneke erbjuder sĂ€songsanpassade restaurangbesök i Ălebys regi.
â Det blir en exklusivare fem eller sjurĂ€tters dĂ€r man tar ut svĂ€ngarna i tillagning och rĂ„varuval. Vi kommer sjĂ€lvklart jobba med dovhjort och vildsvin, sĂ€kerligen ramslök och nĂ€sslor, mycket grönsaker frĂ„n egna odlingar.
â HĂ€r kan vi visa vad StrĂ€ngnĂ€s och Sörmland kan leverera, sĂ€ger Jacob Högfeldt och syftar pĂ„ den samlade kompetensen kring bordet.
Solen tittar fram ovan de vida fÀlten. Gulaschen Àr uppÀten, planer smids.
â Vi flyttar hit konceptet "StrĂ€ngnĂ€s pop-up dinner club". En middag i dag Ă€r en helhetsupplevelse och naturen tillför en ny dimension, sĂ€ger Björn Eriksson pĂ„ butiken "Den lokala maten" och nickar mot bordsgrannen Tobias Andersson pĂ„ Edsbacka bistro.
Mitt emot sitter Maria Printz, grundare av bagerisuccén med samma namn. Hon verkar numera som konsult, har lÀmnat surdegsbrödet bakom sig och planerar för Àppelodling pÄ familjegÄrden utanför Stallarholmen. Men först ska det stÀllas till med skogskalas tillsammans med Lasse Dahlén och Patrik Arneke. Konceptet heter "Tre kockar i Sörmland".
â Vi vill uppdatera vad ett kalas Ă€r, man kan kalasa tillsammans med naturen. VĂ„r utgĂ„ngspunkt Ă€r nĂ€ra rĂ„varor, alltid ultrasĂ€song, hantverk ut i fingerspetsarna â och lekfullhet!
Nyköpingsbordet har tema slott och SörmlandsÀpplen med en gourmetlunch komponerad av kocken Jonas Hammar. I Eskilstuna Àr placeringen Ekeby vÄtmark nÀra Retuna Äterbruksgalleria. Temat Àr hÄllbarhet och menyn vegetarisk.
Karolina Zander, destinationskoordinator pÄ StrÀngnÀs kommun tror pÄ konceptet.
â NĂ„gon vill ha en sjĂ€lvutvecklande upplevelse, en annan söker avkoppling och vill bli omhĂ€ndertagen. Oavsett vilket ligger detta rĂ€tt i tiden.