I fjol utsågs en servitör på ett hotell i Dalarna till årets sommarjobbare, när tävlingen med samma namn sattes upp på restaurangbranschens egen meny.
Tävlingens andra år finns tre kategorier att tävla i, nämligen restaurang, hotell och kök. Vinnarna kommer, precis som förra året, få en helg på Gripsholms värdshus, Södertuna slott eller Dufweholms herrgård. Men nya stipendier för en två veckor lång utbildning i Schweiz inom de olika kunskapsområdena, inklusive resan dit, toppar nog vistelsen på de sörmländska kulturpärlorna.
– Vi blev kontaktade av den här skolan efter att de hade läst om tävlingen och priset förra året. Swiss education group är världskända för sina utbildningar inom besöksnäringen på gymnasie- och högskolenivå, så det är en jätteförmån för våra vinnare att få gå en sommarkurs där, säger Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor.
– Det känns väldigt roligt att det vi hittar på har uppmärksammats utifrån. Det är en klapp på axeln, tillägger han.
Fredrik Åström instiftade priset för att öka intresset för specifikt restaurangbranschen, och unga restaurangarbetare från norr till söder nominerades. En jury bestående av tolv branschkunniga personer utsåg slutligen Noorali Atayee på Green hotel i Tällberg till prisets första vinnare, för sin förmåga att ge gästerna det lilla extra och alltid ställa upp för arbetsgivare och kollegor.
Fredrik Åström menar att duktig personal behövs i såväl servering och kök som på hotell, därför har fler kategorier lagts till i tävlingen detta år.
– Vi upplever en väldig brist på kompetent personal, framför allt har vi behov av kockar just nu. Det här är något som är generellt i hela Sverige, det är svårt att få tag på duktigt folk till såväl servering och kök som reception.
Varför är det så, tror du?
– Det är för höga krav för att komma in på en del av skolorna, många som är villiga att jobba sållas bort redan i uttagningsfaserna. Sedan har branschen fortfarande ett oförtjänt dåligt rykte, vilket har en stor påverkan på exempelvis föräldrar som inte uppmuntrar sina barn att jobba inom restaurang.
Nu är det läge för verksamheter inom den svenska besöksnäringen att se tillbaka på sommaren 2019, och lyfta fram särskilt duktiga sommarjobbare från hotell, vandrarhem, restauranger, barer och kaféer. Fredagen den 13 september är sista dag för nomineringar, som görs via tävlingens hemsida. Vilka tre som har vunnit avslöjas senare under september.