Oftast Ă€r Ă€ggen pĂ„ de svenska pĂ„skborden vĂ€rpta i Sverige. 97,5 procent av Ă€ggen som sĂ€ljs i Sverige Ă€r svenska. Det Ă€r den högsta siffran sedan 1990-talet. Sverige exporterar ocksĂ„ Ă€gg: lite drygt 21 000 ton, och importerar knappt 25 000 ton. I landet produceras knappt 149 000 ton Ă€gg Ă„rligen, enligt Jordbruksverkets statistik. Vi Ă€ter 14,8 kilo Ă€gg per person och Ă„r â vikten motsvarar ungefĂ€r 210 Ă€gg. Eftersom Ă€gg ocksĂ„ sĂ€ljs pĂ„ andra stĂ€llen Ă€n i livsmedelsbutiker, som i "Ă€ggbodar", Ă€r den faktiska konsumtionen större Ă€n vad statistiken visar.
Att de svenska Àggen Àr populÀra förklaras dels med kraven pÄ salmonellagaranti för importÀggen, vilket fungerar som en form av grÀnsskydd. Dessutom, skriver Jordbruksverket i sin marknadsrapport för Àgg, föredrar konsumenterna svenska Àgg, trots nÄgot högre pris.
De senaste Ären har inneburit ett stort uppsving för svenska Àgg.
â EfterfrĂ„gan pĂ„ svenska Ă€gg har varit hundraprocentig i butik. Ăggen Ă€r salmonellafria och producerade med god djuromsorg och högt smittskydd och vĂ„ra djur fĂ„r behĂ„lla sina nĂ€bbar, sĂ€ger Marie Lönneskog Hogstadius frĂ„n branschorganisationen Svenska Ă€gg.
HÀr i Södermanland fanns under fjolÄret 328 000 vÀrphöns i tio besÀttningar, enligt Svenska Àgg. I den siffran ingÄr inte hobbyflockar. I Sörmland finns bÄde konventionell och ekologisk Àggproduktion.
PÄ den Kravcertifierade gÄrden Segerhult i Julita bedriver Martin Ohlson ekologisk Àggproduktion. HÀr finns 14 000 vÀrphöns som i vanliga fall gÄr utomhus. Nu syns inte ett enda fjÀderfÀ till pÄ grund av den hotande fÄgelinfluensan och smittkontrollen Àr rigorös.
â Vi fĂ„r inte slĂ€ppa ut hönsen eftersom smittan Ă€r luftburen. Jag Ă€r livrĂ€dd för att fĂ„ in fĂ„gelinfluensan pĂ„ gĂ„rden och vi fĂ„r dagliga mejl om hur vi ska förhĂ„lla oss, sĂ€ger Martin Ohlson.
Han har ÀndÄ tilltro till framtiden som Àggproducent.
â Konsumenterna har stort förtroende för svenska Ă€gg och konsumtionen ökar. Att köra eko kĂ€nns helt rĂ€tt, men man mĂ„ste vara stor för att det ska vara bĂ€rkraftigt.
GÄrden levererar till KronÀggs packeri och tvÄ gÄnger i veckan kommer Àggbilen och hÀmtar. En viss procent av produktionen sÀljs i gÄrdens egen Àggbod. Inför pÄsk gÄr försÀljningen upp.
â Vi fick ett uppsving redan nĂ€r pandemin bröt ut. Det handlar nog bĂ„de om att folk undviker att trĂ€ffa andra och att mĂ„nga utifrĂ„n distansarbetar frĂ„n sina sommarstugor, sĂ€ger Martin Ohlson.
Varför gÄr det dÄ Ät sex miljoner Àgg i timmen pÄ pÄskafton? Att Àta Àgg till pÄsk har bÄde historiska och religiösa förklaringar. I det gamla bondesamhÀllet började hönsen vÀrpa igen efter vintern och Àggen var ett vÀlkommet tillskott av fÀrsk mat. I judendomen symboliserar det hÄrdkokta Àgget judarnas liv under slaveriet i Egypten och i de kristna kyrkorna stÄr Àgget för pÄnyttfödelse.
â Vi bĂ„de Ă€ter och mĂ„lar Ă€gg till pĂ„sk, sĂ€ger Ritta Jakob, kontaktperson för St Mateus syrisk-ortodoxa församling i Nyköping.
NÀr hon var barn fÀrgades Àggen med lökskal eller rödbetor och fick mönster av persiljekvistar, som tillsammans med Àggen knöts in i nylonstrumpor. I den syrisk-ortodoxa kyrkan symboliserar Àggen nytt liv.
â PĂ„ pĂ„sken brukar vi samla barnen, kokar Ă€gg tillsammans och bjuder barnen pĂ„ Ă€gg och kakor. I Ă„r blir det tyvĂ€rr svĂ„rt att samla barnen, pĂ„ grund av corona, sĂ€ger hon.