Mitt framför slottet i Ăster Malma, nĂ„gra meter frĂ„n Malmasjön, har tvĂ„ trĂ€bord stĂ€llts upp. Konceptet The edible country som startade förra Ă„ret fortsĂ€tter. Det gĂ„r ut pĂ„ att privatpersoner kan bestĂ€lla en ryggsĂ€ck med mat, ta med den till trĂ€möblemanget och med enkla medel laga ihop maten.
â Vi har hela tiden tĂ€nkt att vi vill anvĂ€nda lokala rĂ„varor frĂ„n Sörmland och just vildsvin finns det gott om hĂ€r, sĂ€ger köksmĂ€staren och kocken bakom receptet, Mikael Eriksson.
Konceptet som vid Ăster Malma gĂ„r under temat slott och vilt tar enligt Mikael Eriksson tio till femton minuter att tillaga och eftersom alla ingredienser finns i vĂ€skan ska receptet kunna följas enkelt.
â Det Ă€r egentligen bara att steka pĂ„ kebaben, allt annat som finns med Ă€r förberett, sĂ€ger han.
Eva Sjödelius jobbar som sĂ€lj- och marknadskoordinator vid Ăster Malma och hon tror att konceptet kan locka bĂ„de sörmlĂ€nningar och personer i nĂ€rliggande lĂ€n av flera anledningar.
â Jag tror att det hĂ€r kommer att locka mĂ„nga barnfamiljer just för att det Ă€r mĂ„nga som vill vara ute i naturen. Jag tror ocksĂ„ att det hĂ€r kommer att gynna svensk turism. Det sĂ„g man speciellt under förra Ă„ret. Det Ă€r ocksĂ„ kul att det stĂ„r bord uppstĂ€llda i hela Sverige och att det har blivit en stor grej i hela landet, sĂ€ger hon.
I Ă„r kommer konceptet Ă€ven att finnas vid Ăleby gĂ„rd i StrĂ€ngnĂ€s, vid Ekeby vĂ„tmark i Eskilstuna och vid Bergs gĂ„rd i Trosa. IdĂ©n kommer ursprungligen frĂ„n Visit Sweden dĂ€r grundtanken var att locka utlĂ€ndska turister till naturen och utemiljön i Sverige.
â Det Ă€r dĂ€rför namnet Ă€r pĂ„ engelska. Men förra Ă„ret var det ett utlĂ€ndskt par, resten av besökarna var frĂ„n Sverige, antingen frĂ„n Sörmland eller nĂ€rliggande lĂ€n och vi tror att det kommer se ut ungefĂ€r likadant i Ă„r, sĂ€ger Jessika SillanpÀÀ, destinationsutvecklare vid Sörmlands turistutveckling.
Förra Äret drog konceptet 152 personer till de dÄ tre olika platserna i lÀnet. I Är blir det i stÀllet fyra bord och totalt i hela Sverige finns strax över 20 bord. Enligt Nyköpings kommuns destinationsutvecklare, Johanna à kerman, Àr det positivt att Ärligen byta platser.
â Det hĂ€r Ă€r ett jĂ€ttebra sĂ€tt att visa vĂ„r vackra natur och kombinera det hĂ€r med aktiviteter och matlagning. Det Ă€r ocksĂ„ ett sĂ€tt för oss att sĂ€tta Nyköping pĂ„ kartan, sĂ€ger hon.