– Att mat och dryck slängs eller hälls ut är inte bra, varken för miljön, klimatet eller för den egna plånboken, säger Ida Björkefall, handläggare, Naturvårdsverket.
De svenska hushållen häller ut mindre mat och dryck i avloppet per person i jämfört med 2014, enligt en ny studie som är utförd av SMED (Svenska MiljöEmissionsData) 2021 på uppdrag av Naturvårdsverket
Studien, visar att svenska hushåll häller ut ungefär 0,35 kilo per person i veckan. Motsvarande siffror för 2014 cirka 0,5 kilo per person i veckan. De totala mängderna mat och dryck som hälldes ut i avloppet var cirka 190 000 ton i undersökningen 2021.
Resultat från undersökningen visar att kaffe och te är det vanligaste som slängs ut och står för ungefär hälften av vikten. På andraplats kommer mejeriprodukter, en femtedel och sedan drycker som läsk och öl på en tredjeplats med nio procent.
Den främsta anledningen till att maten eller drycken hälls ut är att den blivit över från till exempel en måltid eller att varan blivit gammal och att bäst före-datumet har passerat.
Det är hushåll som består av en eller två personer som häller ut mest, enligt undersökningen. För enpersonshushåll går i genomsnitt 26 kilo mat och dryck i avloppet per person och år, vilket kan jämföras med snittet över alla hushåll på 18 kilo per person och år.
Förändrat konsumentbeteende är en avgörande faktor för matsvinnsarbetet, konstaterar Naturvårdsverket.