Beatrice Ask tvingas sluta på grund av sin ålder – riktar kritik

Efter fem år som landshövding är nu Beatrice Ask inne på sin sista arbetsvecka. Och hon lämnar tjänsten i Sörmland med en besk eftersmak.

"Sörmland är fantastiskt. Vi ligger nära flera stora regioner och har närhet både till storstadspulsen och till naturen och det lugn som många längtar efter idag. Sörmland är det ideala stället att vara på", sa Beatrice Ask i samband med att hon klev på sin post år 2020.

"Sörmland är fantastiskt. Vi ligger nära flera stora regioner och har närhet både till storstadspulsen och till naturen och det lugn som många längtar efter idag. Sörmland är det ideala stället att vara på", sa Beatrice Ask i samband med att hon klev på sin post år 2020.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2025-03-25 19:04

Nyheten i korthet

  • Beatrice Ask, landshövding i Sörmland, tvingas sluta på grund av åldersgränsen på 69 år, trots att hon inte planerar att gå i pension.
  • Ask kritiserar åldersgränsen och menar att det finns en "åldersnoja" i Sverige. Hon kommer fortsätta sitt yrkesliv som ordförande i Finansinspektionens styrelse.
  • Under hennes tid som landshövding har Länsstyrelsen i Sörmland fått kritik för brister i arbetsmiljön och Ask har personligen kritiserats för att inte bo i residensstaden.

På tisdagen kom beskedet att Beatrice Ask slutar som landshövding i Sörmland den 31 mars. Om några veckor fyller hon 69, men har inga planer på att gå i pension. Yrkeslivet fortsätter som ordförande i Finansinspektionens styrelse och Ask hoppas samtidigt hitta andra uppdrag.

– Mycket av det roliga i livet har med jobbet att göra. Det är en livsstil och jag behöver inte en massa ledig tid för att känna glädje. Min mamma jobbade tills hon var 84. När hon fick frågan om hur länge hon tänkte jobba svarade hon "tills jag blir färdig". Det tycker jag är en bra inställning.

Normalt sett utses landshövdingar för sex år i taget. Nu har Beatrice Ask suttit i fem och fler blir det inte. Efter ett regeringsbeslut får inte en myndighetschef på hennes position jobba efter 69-årsdagen.

– Jag tycker ganska illa om den åldersgränsen. Hade jag känt till den så är jag inte så säker på att jag hade tagit uppdraget som landshövding. Men jag hade tackat ja redan.

Borde du inte ha känt till det innan?

– Jag kanske borde ha vetat det efter alla mina år inom politiken, men det var inte helt klart för mig. Kanske skulle jag ha ställt fler frågor.

undefined
Beatrice Ask tillträdde posten som landshövding för Sörmland 1 januari 2020.

1 januari 2020 utsågs hon till landshövding – över en treårsperiod. 

– Jag fick ett förordnande på tre år och sedan fick jag själv begära förlängt, det är ju inte klokt, säger Ask.

Hon fortsätter:

– Vi behöver alla krafter som finns och då ska vi inte fråga efter ålder i första hand. Det finns en åldersnoja i Sverige som jag tycker är ett bekymmer.

Residenset på torget i Nyköping renoveras nu för 29 miljoner kronor. Beatrice Ask säger att hon gärna hade varit med och slutfört det projektet, annars känner hon sig ganska nöjd med fem år på posten.

– Jag brukar byta uppdrag vart femte år, det är bara som justitieminister jag har suttit längre. Fem år är ganska lagom, sitter man för länge så finns risken att man lutar sig tillbaka och blir för bekväm.

– Att vara landshövding är en väldigt bred verksamhet. Många frågor har jag aldrig varit i kontakt med tidigare och det har varit spännande nästan varje dag. Det hade nog varit roligt i ytterligare ett år.

Under hennes tid i Sörmland har Länsstyrelsen fått kritik i omgångar för brister i arbetsmiljön. Anställda har vittnat om stress och att de inte kan genomföra sina jobb på grund av hög arbetsbelastning.

undefined
Även om Beatrice Ask inte är bosatt i länet har hon sedan länge identifierat sig som sommarsörmlänning, med fritidshus i Björkvik.

– På en mindre myndighet blir organisationen skör ibland. Du har några få som kan en fråga och om någon är sjuk eller ledig så kan det bli väldigt jobbigt för övriga. Det finns skäl till att vi gör den stora ombyggnationen för att få en bättre arbetsmiljö rent fysiskt. Sedan har vi jobbat mycket med frågor som rör stress och liknande, där har vi kommit framåt en del, absolut.

Annan kritik har riktats mot Beatrice Ask personligen. Enligt reglementet finns krav på att landshövdingen ska vara bosatt i residensstaden. Ask har pendlat från hemmet i Stockholm.

– Det är jobbigt när man får kritik som rör privatlivet, men jag måste ta hänsyn till att jag har familj och andra praktiska förutsättningar. Jag har betalat lägenheten i Nyköping och varit där när det har varit nödvändigt men har oftare sovit på andra ställen.

Är det inte ett rimligt krav att landshövdingen bor i Sörmland?

– Det viktigaste är att man är förankrad i länet. Var jag sover är mindre viktigt.

När hon blickar tillbaka finns det många saker Beatrice Ask är nöjd med. Hon nämner hur de har jobbat med att modernisera administrationen på Länsstyrelsen och samarbetet med kommunerna. Kungaparets besök i Nyköping sticker också ut som ett ljust minne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!