Vilken är din paradrätt?

Ibland vill man bjuda på något gott och hemlagat – men vågar inte ta ut svängarna så pass att det finns risk för magplask. Det är då man lagar sin paradrätt, den där välbeprövade favoriten som alltid imponerar. Här tipsar några läsare om sina.

"Jag älskar potatis", konstaterar en av läsarna vi ställde frågan om paradrätt till. Gissa vem som sa det?

"Jag älskar potatis", konstaterar en av läsarna vi ställde frågan om paradrätt till. Gissa vem som sa det?

Foto: Veronica Karlsson, Magnus Grimstedt och Cecilia Ehrencrona

Sörmland2022-12-17 10:55

Potatis och pasta återfinns bland många av läsarnas paradrätter, vad brukar du själv bjuda på? Dela gärna med dig via kommentarsfältet nedan.

Julia Östberg, 16, studerande, Eskilstuna: "Carbonara. Mamma säger att den är god."
Julia Östberg, 16, studerande, Eskilstuna: "Carbonara. Mamma säger att den är god."
Ronnie Gustafsson Lönnroth, 18, Nyköping strand, Oppeby: "Kyckling och ris som är lagad med kärlek, det går alltid hem. För två veckor sedan bjöd jag på den sist."
Ronnie Gustafsson Lönnroth, 18, Nyköping strand, Oppeby: "Kyckling och ris som är lagad med kärlek, det går alltid hem. För två veckor sedan bjöd jag på den sist."
Sylvain Arvidieu, 37, med dottern Agnes, föräldraledig, Katrineholm: "Jag kommer från Frankrike, men det blir inte så mycket fransk mat. Nu har jag fastnat för indisk mat. Jag lagar gärna palak paneer, det är ganska enkelt att laga, med spenat och indisk ost. Det blir väldigt gott."
Sylvain Arvidieu, 37, med dottern Agnes, föräldraledig, Katrineholm: "Jag kommer från Frankrike, men det blir inte så mycket fransk mat. Nu har jag fastnat för indisk mat. Jag lagar gärna palak paneer, det är ganska enkelt att laga, med spenat och indisk ost. Det blir väldigt gott."
Amanda Sjöberg, 18, studerande, Eskilstuna, Philip Anderstedt, 18, studerande, Torshälla och Julia Verlinna, 18, studerande, Eskilstuna: "Jag gör en riktigt bra vegetarisk färs. Och så bakar jag en perfekt glutenfri kladdkaka", säger Amanda. Philips grej är pannkakor: "Perfekt stekta, jag brukar få beröm". För Julia är det laxpasta som gäller: "Det bjuder jag kompisarna på."
Amanda Sjöberg, 18, studerande, Eskilstuna, Philip Anderstedt, 18, studerande, Torshälla och Julia Verlinna, 18, studerande, Eskilstuna: "Jag gör en riktigt bra vegetarisk färs. Och så bakar jag en perfekt glutenfri kladdkaka", säger Amanda. Philips grej är pannkakor: "Perfekt stekta, jag brukar få beröm". För Julia är det laxpasta som gäller: "Det bjuder jag kompisarna på."
Fiona Lindholm, 18, Nyköping strand, Stigtomta: ”Pannbiff med potatis, morötter och en god svampsås. Jag bjöd på den rätten här på skolan sist.”
Fiona Lindholm, 18, Nyköping strand, Stigtomta: ”Pannbiff med potatis, morötter och en god svampsås. Jag bjöd på den rätten här på skolan sist.”
Elin Sotkasiira, 24 år, butiksanställd, Katrineholm: "Det blir något med potatis. Jag älskar potatis. Potatisgratäng, kanske, med kött eller kyckling till."
Elin Sotkasiira, 24 år, butiksanställd, Katrineholm: "Det blir något med potatis. Jag älskar potatis. Potatisgratäng, kanske, med kött eller kyckling till."
Engla Ekstedt, 16, studerande, Eskilstuna: "Pasta pesto och jag följer inget recept."
Engla Ekstedt, 16, studerande, Eskilstuna: "Pasta pesto och jag följer inget recept."
Ludwig Johnsson, 18, Nyköping strand, Runtuna: "Schnitzel med rostad potatis, rödvinssås, sparris och kapris. Det var ett tag sedan jag bjöd på den här rätten, det var när jag hade ett par grabbar på besök." Minja Dyrbye, 18, Nyköping strand, Pettersberg: "Jag skulle bjuda på fläskfilépasta, min familj gillar det."
Ludwig Johnsson, 18, Nyköping strand, Runtuna: "Schnitzel med rostad potatis, rödvinssås, sparris och kapris. Det var ett tag sedan jag bjöd på den här rätten, det var när jag hade ett par grabbar på besök." Minja Dyrbye, 18, Nyköping strand, Pettersberg: "Jag skulle bjuda på fläskfilépasta, min familj gillar det."
Simone Olofsson, 27 år, föräldraledig, Sköldinge: "Jag lagar gärna texaschili, av högrev och med massor av kryddor. Rätten tar dock både tid att förbereda och laga så man måste börja i god tid."
Simone Olofsson, 27 år, föräldraledig, Sköldinge: "Jag lagar gärna texaschili, av högrev och med massor av kryddor. Rätten tar dock både tid att förbereda och laga så man måste börja i god tid."
Tilde Käll, 21, platschef, Eskilstuna: "Min pasta pesto med kyckling – 100 procent! Den har extra mycket pesto och är krämig."
Tilde Käll, 21, platschef, Eskilstuna: "Min pasta pesto med kyckling – 100 procent! Den har extra mycket pesto och är krämig."
Felicia Berg, 18, Nyköping strand, Ekensberg: ”Svamprisotto. Jag bjöd på det hemma en kväll och den var bra.” Tilda Wagneryd, 18, Nyköping strand, Harg: ”Plankstek. Det lagade jag på för några helger sedan till min mamma och pappa.”
Felicia Berg, 18, Nyköping strand, Ekensberg: ”Svamprisotto. Jag bjöd på det hemma en kväll och den var bra.” Tilda Wagneryd, 18, Nyköping strand, Harg: ”Plankstek. Det lagade jag på för några helger sedan till min mamma och pappa.”
Marcus Gunnborn, 32, arbetssökande, Katrineholm: "Det blir en egengjord potatisgratäng, ugnsgratinerad fläskfilé och en vitvinssås eller rödvinssås till, eller så slår jag en hemlagad bearnaisesås. Jag gillar att laga mat. "
Marcus Gunnborn, 32, arbetssökande, Katrineholm: "Det blir en egengjord potatisgratäng, ugnsgratinerad fläskfilé och en vitvinssås eller rödvinssås till, eller så slår jag en hemlagad bearnaisesås. Jag gillar att laga mat. "
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!