Majssäsongen är senare än vanligt i år, konstaterar Lars Fredriksson som har samlat på sig erfarenheter om grödan sedan 1983. Den kalla starten på sommaren har förskjutit mognaden med omkring två veckor. Augustis värme har räddat en del – men nu kommer hösten, och med den vetskapen om att den majs som är sådd för att skördas sist inte kommer att hinna bli färdig.
Men till Klippinge gårds egen majsfestival den 12–13 september, och Aptitrundan som sammanfaller med den på söndagen, kommer det att finnas gott om majs för den som vill plocka, köpa eller smaka.
– Vi har den normalsöta sundance och så tasty sweet som är supersöt. Många tycker om den riktigt söta men jag själv föredrar nog den andra, säger Lars Fredriksson om sorten som mognar något tidigare under säsongen och som är lite mjukare i konsistensen.
Det är efterfrågan som styr odlingen. På de fem hektar där majsen växter upptas omkring 70 procent av ytan av den sötaste majsen.
Till helgen kommer det att lagas några enklare majsrätter för besökarna på Klippinge gård. Kanske en majssoppa med västerbottensost och någon wok med majskorn och chili, funderar Lars Fredriksson. Och så kommer det så klart att grillas majskolvar som ska ätas på stående fot, med stjälken som ett handtag.
Lars Fredriksson började odla en mängd olika grönsaker på 1980-talet, men märkte snart att det var majs som var hans grej.
– Det är en rolig gröda. Du sår ett litet frö och får en stor planta, till och med en dålig svensk sommar. Det enda året som vi inte fått någon skörd alls var 1987, det var en extremt kall sommar.