Vivi, 82, om den bristfälliga halkbekämpningen: "Ska det vara så svårt?"

Ett snabbt väderomslag, med regn och minusgrader, förvandlade snabbt gångstråk och vägar till förrädiska isbanor. Flera halkbekämpare har vittnat om svårigheten att lösa problemet och många, framför allt äldre, vågar knappt ge sig ut.– Ska det vara så svårt att hålla rent på en trottoar, frågar sig 82-åriga Strängnäsbon Vivi Lövgren.

Strängnäsparet Nils och Inger Lindström håller med Vivi Lövgren om att det finns en del övrigt att önska från halkbekämpningen av stadens gator och promenadstråk.

Strängnäsparet Nils och Inger Lindström håller med Vivi Lövgren om att det finns en del övrigt att önska från halkbekämpningen av stadens gator och promenadstråk.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2019-01-23 17:24

Vivi Lövgren har haft det besvärligt den senaste veckan. Isiga trottoarer och gångstråk har reducerat utomhusvistelsen till ett minimum.

– När man bor så centralt som jag gör förväntar jag mig att det ska vara isfritt i alla fall inne i staden. Var har alla plogbilar hållit hus? Isen måste bort, säger hon.

Från fönstret i vardagsrummet, som vetter ut mot Eskilstunavägen, säger hon sig ha sett enstaka plogbilar den senaste veckan.

– De brukar ta trottoaren intill Multeum, men inte den på andra sidan. Jag har hört att det är fastighetsägarens ansvar, men de verkar blankt strunta i det, säger hon uppgivet.

Vivi Lövgren hymlar inte om att hon gärna hade sett att samtlig halkbekämpning låg under kommunens ansvar och hon är märkbart uppretad på hur ansvarsfrågan bollas runt.

– Jag ska väl inte behöva känna till vem som är ansvarig för vilken trottoar, jag vill bara komma fram utan att riskera att slå sönder mig.

Vivi Lövgren tror att det rådande väderläget med isiga vägar leder till att många äldre inte vågar sig ut.

– I fredags när jag gick till mataffären var det ingen lek att komma hem. Det är bara några hundra meter, men jag hade allvarliga funderingar på att ringa taxi. Det var förfärligt och det blir en mental anspänning att bara tänka på att man inte får halka omkull, säger Vivi Lövgren.

Vi lämnar lägenheten för att spana in delar av "brottsplatsen". Vivi Lövgren använder numera en skidstav för att hålla sig på rätt köl och hon stannar till på flera platser längs Eskilstunavägen för att peka på det undermåliga underlaget.

– Det var stora isgropar här för några dagar sedan när jag skulle gå hem. Till slut fick jag kliva upp bredvid gångvägen och pulsa i snön. Folk som rörde sig här vaggade fram som ankor.

Inger och Nils Lindström parkerar bilen intill oss och tar några försiktiga steg mot Trädgårdsgatan. De kan bara hålla med Vivi Lövgren om hennes upplevelser.

– Isen måste rimligtvis bort innan man lägger på ett stort lager med sand. Det gör det bara värre. När vi nu har så många arbetslösa kunde det vara en bra sysselsättning att hjälpa till med snöröjning, säger Nils Lindström.

Kommunens snöröjare har haft bråda dagar den senaste veckan och tvingats pröva nya metoder för att bemästra underlaget.

– Vi har markerade gång- och cykelbanor på vårt ansvar. Trottoarer som angränsar till en kommunal gräsyta tar vi också hand om när vi snöröjer och halkbekämpar. Däremot har fastighetsägare skyldighet att hålla trottoarer utanför sina egna byggnader framkomliga, säger Marie Ollman som är enhetschef på kommunens gatuenhet.

Hon poängterar att det svängiga väderläget i början av förra veckan ställde till det ordentligt när det gäller halkbekämpning.

– Kraftig isbark som fryser till är väldigt besvärligt att bli av med. Vi har fått testa många nya metoder och senast natten till onsdags var vi ute och plogade ner istäcket på flera ställen för att därpå salta ytorna. Vi hoppas att det ska ha önskvärd effekt, säger Marie Ollman.

Sanda själva

Kommunen håller enskilda medborgare med sand, som bland annat går att hämta vid:

Kvitten i Strängnäs.

ICA:s parkering i Åkers styckebruk.

Slottsbrinksbacken och Hammarvägen i Mariefred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om