"Vi bygger ett sörmlÀndskt brödimperium"

Printz bageri Ă€r pĂ„ vĂ€g in i sin högsĂ€song, de laddar för ny brödbutik i höst och den 30:e juni Ă€r det kreativ marknad med cirkustema ute pĂ„ gĂ„rden vid det gula industrihuset i Stallarholmen. – MĂ„nga hittar hit tack vare eventen, sĂ€ger Maria Printz.

Jennie Persson, Sara Herlitz och Mikael Reijmar bullar upp för sommarsÀsongen.

Jennie Persson, Sara Herlitz och Mikael Reijmar bullar upp för sommarsÀsongen.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-03-26 15:13

– Vi har en tillĂ„tande miljö hĂ€r, för familjerna som har barn som springer runt, för fikakonnĂ€ssören och för gubbmötet. Vi bygger den hĂ€r platsen som en del i nĂ„got större. Vi vill att bageriet ska bidra till attraktionskraften för orten. Att vi blir ambassadörer för Sörmland, sĂ€ger Maria Printz.

Hög takhöjd och fÀrgstark inredning vÀlkomnar besökaren pÄ Printz bageri. HÀr ligger surdegsbröden och de sötade bakverk uppradade i kassalinjen för att fresta hungriga gÀster. Husets rekommendation för dagen Àr frösnappare, en vetebulle med mandel och vaniljfyllning som rullats i sesam och vallmofrön.

– Vi som startade bageriet Ă€r kockar, vi kan smaker och vet hur vi ska fĂ„ till unika produkter. Med nördig kvalitet pĂ„ utsökta rĂ„varor som grund för vĂ„rt sortiment, sĂ€ger Maria Printz.

PÄ ett av de rustika trÀborden stÄr en korg med White guides böcker till försÀljning. Att de omnÀmns i guiden sÀtter guldkant pÄ verksamheten. Men det Àr det dagliga arbetet som rÀknas mest.

– Jag vet knappt vad poĂ€ngen bestĂ„r i, men varje Ă„r knappar vi oss uppĂ„t. Det betyder mycket för nĂ„gra gĂ€ster, andra noterar bara att vi finns med. Samtidigt kan man frĂ„ga sig om ett besök, av en person ska ha sĂ„dan pĂ„verka. Det kan vara ödestiget för verksamheten om det inte Ă€r rĂ€tt dag för ett besök. Det Ă€r viktigare vad gemene man möter varje dag, sĂ€ger Maria Printz.

– Visst Ă€r det viktigt vad man Ă€ter men ocksĂ„ vart vi ligger, att vi finns pĂ„ den hĂ€r platsen. Vi har en förankring hĂ€r och det mĂ€rker kunderna. Det Ă€r genuint hĂ€r, det Ă€r hĂ€r vi hör hemma. Vi kan tipsa och guida vĂ„ra kunder.…

Maria Printz, majoritetsÀgare Printz bageri

De har öppet verksamheten Äret om nÄgot som ses som en nyckelfaktor för verksamheten och förutom den kreativ marknad anordnas julmarknad och bröd- och korvfestival under Äret.

– Vi har en bredd hĂ€r och Ă€r fantasirika. Det Ă€r oftast sĂ„ hĂ€r att folk kommer för en festival och sĂ€ger att de mĂ„ste komma hit igen för att grotta ner sig i sortimentet, sĂ€ger Maria Printz.

Men frÀmst tror hon att lÀget Àr en bidragande orsak till framgÄngen. Det gula industrihuset dÀr de husera ligger vackert vid vattnet och rymmer ett trettiotal företag. Den lokala kopplingen Àr viktig för Maria Printz som Àr uppvuxen i Stallarholmen.

– Visst Ă€r det viktigt vad man Ă€ter men ocksĂ„ vart vi ligger, att vi finns pĂ„ den hĂ€r platsen. Vi har en förankring hĂ€r och det mĂ€rker kunderna. Det Ă€r genuint hĂ€r, det Ă€r hĂ€r vi hör hemma. Vi kan tipsa och guida vĂ„ra kunder, sĂ€ger Maria Printz.

Maria Printz mÄlar upp en stor cirkel och tre mindre för att beskriva sin verksamhet, med bageriet i Stallarholmen som "moderkaka". Brödbutikerna i Eskilstuna och SödertÀlje blir minioaser dÀr de kommer nÀrmare kunderna. HÀr finns en god vÀxelverkan och de fortsÀtter att vÀxa i Sörmland nÀr de nu i höst öppnar en ny brödbod i Solberga, ett handelscentrum utanför StrÀngnÀs.

– Vi gĂ„r mot en fantastisk höst. Vi startar upp ett nytt place, det kĂ€nns bĂ„de spĂ€nnande och anstrĂ€ngande. Grunden Ă€r lagd och det blir samma vĂ€rdegrund som för vĂ„r övriga verksamhet. Med fokus pĂ„ ekologiskt, nĂ€rproducerat surdegsbröd och pizzaverksamhet, sĂ€ger Maria Printz.

White guide sÀtter poÀng pÄ mat och fika

White Guide Àr en restaurangguide som gets ut i Sverige sedan 2005. Varje Är testar och bedömer de 800 restauranger. FrÄn 2013 publiceras Àven en White Guide Cafe med upp till 300 av Sveriges bÀsta caféer presenteras. De vill stÄ för seriös och innovativ krogkritik. Testerna sker anonymt och med full transparens kring bedömningskriterierna. Personligt, förnyelse, hÄllbart och trivsam miljö premieras. KÀlla: White Guide

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om