Konceptet med kompletterande pedagogisk utbildning som ger lärarexamen finns redan vid ett antal universitet och högskolor i Sverige.
KPU med ämnesspets via studier i Strängnäs, på distans mot Uppsala, är dock en nyhet. Den initiativ av Europaskolan Strängnäs i samarbete med kommunen. Under projektets första läsår har 27 lärare från lokala grund- och gymnasieskolor fortbildats för att höja kvaliteten på undervisningen.
Med KPU med ämnesspets slår Europaskolan och kommunen armkrok med Uppsala universitet och erbjuder en akademisk examen.
Ett års intensiva studier ger möjlighet att söka lärarlegitimation och jobba som ämneslärare inom naturvetenskap, matematik, humaniora, språk och estetik på högstadie- och gymnasieskolor.
Utbildningen ska delvis samköras med Läsprojektets namnkunniga utbud av forskare, lärare, debattörer och föreläsare. Bakom den utbildningsvetenskapliga delen står Uppsala universitet och det är också där eleverna tar examen, i juni 2020. Den arbetsplatsförlagda delen blir på kommunala och fristående skolor i Strängnäs kommun.
Satsningen på att vaska fram fler lärare med god ämneskompetens vilar på god grund. Bristen på behöriga lärare är stor – lokalt och nationellt.
– Det är ett så stort rekryteringsbehov av lärare redan i dag och i framtiden. Vi måste göra något för att tillvarata all kompetens som finns i samhället och hitta nya, smartare och effektivare vägar in i läraryrket, säger Anna Zachrisson.
Nu planeras intensiv marknadsföring, inte minst via sociala medier, för att locka sökande.
– Jag vänder mig bland annat mot vår stora alumnigrupp med före detta studenter som fått olika typer av examina och nu kanske funderar på ett karriärbyte, säger Martina Gustavsson, biträdande rektor på Europaskolan Strängnäs.
Anna Zachrisson fyller på med intressanta målgrupper för utbildningen:
– Vi har också kontakt med Trygghetsrådet som jobbar med omställning av tjänstemän som står inför en omstrukturering av företag.