Turné med Doktor Glas startar i Gula industrihuset

När Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas gavs ut 1905 rörde den upp många känslor. Att huvudrollsinnehavaren begår ett mord utan att känna ånger var något som provocerade sin samtid. Verket, som i dag betraktas som en klassiker, har även dramatiserats i flera versioner och gjort succé både i Sverige och utomlands.

Regissören Kersti Olin sätter upp Doktor Glas som har premiär på Mötesplatsen i Gula Industrihuset den 16 februari.

Regissören Kersti Olin sätter upp Doktor Glas som har premiär på Mötesplatsen i Gula Industrihuset den 16 februari.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-02-11 14:19

‒Det här är något annat än musikaler och annat ytligt trams, säger regissören Kersti Olin när vi ses under en repetition av pjäsen.

Hon gillar att ta tillvara på gamla klassiker och rollen som den skarpsinnige och svårmodige Doktor Glas görs av bekante Tommy Hjernert.

Varför blev det Doktor Glas?

‒Tommy och jag började arbeta tillsammans när jag satte upp Vem är rädd för Virginia Wolf förra året. Det var en riktig utmaning, både tungt och svårt, men skitroligt. Jag tror att vi båda fick smak för tunga dramer och vi började prata om att göra Söderbergs Doktor Glas, säger Kersti Olin.

Tommy Hjernert, som bor på Selaön, gjorde rollen som George i Vem är rädd för Virginia Wolf. Innan det hade han inte spelat teater sedan studenttiden. I Doktor Glas gör han samtliga fyra roller själv och den framförs i monologform.

‒Det är kul med en monolog och det är ett jättevackert språk i manuset, som nästan ordagrant bygger på boken, säger Tommy Hjernert.

Ser du några gemensamma drag i George och Doktor Glas?

‒Ja, flera. De bär på en massa infekterade känslor. De är båda cyniska och ynkliga. Men Doktor Glas kan säkert många identifiera sig med. Det handlar om tidlösa fundamentala känslor som bland annat hat, hämnd och åtrå.

Känner du med Doktor Glas?

‒Ja, jag kan verkligen identifiera mig med honom. Även om jag inte delar hans åsikter så känner jag med Doktor Glas som person och hans livsöde.

Handlingen utspelar sig under en sommar i Stockholm i början av förra seklet. Doktor Glas är en av stadens kända läkare och han har paret Gregorius i sin patientlista. Doktor Glas har en depression och råkar i ett moraliskt dilemma när prästfrun ber om en känslig tjänst.

‒Vi har lagt till en del text till manus för att bättre förstå Doktor Glas. Han är inte bara ond, utan också ynklig och väldigt ensam. Det är lätt att tycka synd om honom, säger Kersti Ohlin.

Varför ska publiken komma och titta på föreställnigen?

‒Det är en klassiker med hög kvalité på texten och jag tror att det blir drygt en timmes tät och dramatisk teaterföreställning, säger Kersti Olin.

Enaktaren har premiär på Mötesplatsen i Gula industrihuset där den spelas 16–17 februari. Därefter ger sig duon ut på en mindre turné till bland annat Södertälje, Strängnäs och Stockholmsförorten Gubbängen.

‒Den 23 februari kör vi lunchföreställning på Multeum och om efterfrågan finns kan det bli extra föreställningar, säger Kersti Olin.

Doktor Glas

Författare: Hjalmar Söderberg.

Utgivningsår: 1905.

Genre: Dagboksroman.

Rollfigurer: Doktor Glas (dubbla personligheter), pastor Gregorius och Helga Gregorius.

Doktor Glas på senare år: Skådespelaren Krister Henriksson har framfört teatermonologen Doktor Glas och turnerat med stor framgång internationellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om