Tredje generationen för arvet vidare

Familjeföretaget Hallings metallkomponent AB är en av Strängnäs äldsta näringsverksamheter. Tidningen har träffat en ovanligt pigg 102-åring som hellre jobbar med många småkunder än med några få stora.

Isracingdubb är bara en av produkterna som tillverkats på Hallings Skruvfabrik.

Isracingdubb är bara en av produkterna som tillverkats på Hallings Skruvfabrik.

Foto:

Övrigt2017-06-02 00:00

Hallings skruvfabrik, som företaget tidigare hette, bytte namn till Hallings metallkomponent lagom till det att Google slog igenom. Verksamheten ägnar sig åt all typ av legotillverkning av metall- och plastkomponenter efter kundens önskemål.

‒Även om vi var välkända under namnet Skruvfabriken så passade det mindre bra i söksammanhang på nätet, förklarar företagets vd Mari Ekvall.

Hon utgör tredje generationen Halling och driver företaget tillsammans med sin man Kjell Ekvall och sin bror Kjell Insulander. Verksamheten smög i gång redan 1913 i och med att grundaren John Lindström köpte en tomt på Lillgärdet och uppförde ett mindre verkstadshus på platsen.

Året efter annonserade John Lindström att han skulle börja tillverka pennformare samt experimentarbeten med patenterade artiklar. Pennvässaren Ideal behövde en skruv för att hålla skärbladet. Denna var besvärlig att få tag på och John Lindström beställde därför en bordssvarv från Tyskland. 1915 producerades den första skruven till pennvässaren Ideal i Skruvfabrikens nya svarv. Resten är historia.

‒John Lindström hade inga egna arvingar och min morfar Wollmar Halling, som var verkmästare och John Lindströms privatchaufför, ärvde företaget tillsammans med arbetskamraten Hilmer Carlsson 1950, berättar Mari Ekvall.

Då hade Skruvfabriken sedan länge flyttat till "auktionshuset" på Bondegatan. 1952 delades företaget i två delar: Pinnfabriken Hilmer Carlsson och Skruvfabriken Wollmar Hallings. 1962 sålde Wollmar Halling fastigheten till Hilmer Carlsson och byggde en ny fabrik på den nuvarande adressen, Åkervägen 10.

‒På den tiden var det bara ängar och åkrar här och Hallings var den första fabriksbyggnaden i det som kom att bli det här industriområdet, berättar Mari Ekvall.

Hon och hennes bror Kjell Insulander, som är Styrelseordförande i Hallings metallkomponent AB, är uppvuxna i företaget. Mari Ekvalls man Kjell Ekvall är produktionschef för verksamheten.

‒Här gör vi allt. Vi har många mindre kunder och alla är viktiga för oss. Ofta börjar det med att vi får ett mindre uppdrag, sen händer det inte sällan att det utvecklas till en större kundrelation. Det viktiga är att kunna hålla vad man lovar, speciellt vad det gäller leveranser.

Korta och snabba produktionsserier, högkvalitet och få reklamationer. Där ligger Hallings framgångsrecept, tror Mari Ekvall som menar att kunder har svårt att hitta pålitliga leverantörer för mindre volymer eller till att ta fram prototyper.

‒Vi svarvar och fräser i det flesta metaller och plaster. Kunderna finns inom många olika grenar som till exempel medicin, bygg, grossister, verktyg. Vi har ca 250 återkommande kunder vilket gör att vi inte står och faller med en stor kund. Vi är väldigt flexibla . Det är vår styrka, säger Kjell Ekvall.

I en monter innanför kontorsentrén finns en mängd produkter som företaget varit med och tagit fram.

‒Det kan handla om en kratta till en golfbunker, dubbar till isracing eller till en mycket avancerad ritningsdetalj. Vi gör det mesta så länge det går att CNC-svarva eller fräsa, säger Kjell Ekvall.

I höstas drog företaget tillsammans med en partner i gång det nischade intressebolaget Hallings performance som har fokus på högoktanig motorsport. Bolaget tar fram topplocksbultar- och muttrar till motorer som används inom Top fuel-racing, vilket ställer höga krav på tålighet i materialet.

‒Det är en satsning som känns lovande. Det har gått väldigt bra för oss på testkörningar i USA och där finns en stor efterfrågan på den typen av delar, säger Mari Ekvall.

En rundvandring i fabriksdelen vittnar om ordning, fokus och hjälpsam stämning. Den gamla storsvarven, även kallad "nollan", som tillverkades i den egna fabriken för drygt 100 år sedan har en central plats i lokalen. Den ser onekligen både antik och respektingivande ut och var i drift till för bara några år sedan. Några operatörer håller som bäst på att programmera sina CNC-maskiner så att de ska kunna tuffa på för egen hand under natten.

‒Vi är väldigt stolta över vår personal. De är kompetenta, yrkesskickliga och vi har kul tillsammans. En sådan här verksamhet skulle inte fungera utan dem, säger Mari Ekvall.

Om en fjärde generation Hallings tar över när det blir dags är dock högst oklart.

‒Det är så mycket annat som lockar där ute. Jag skulle ju inte jobba med mamma och pappa, som tidigare drev företaget. Det var inte min plan men så blev det ändå, säger Mari Ekvall och ler.

Hallings metallkomponent AB

Grundat: 1915 av John Linström

Gör: Legotillverkning av metall- och plastkomponenter.

Antal anställda: 11.

Omsättning: 12 mkr (2016).

VD: Mari Ekvall

CNC: Computer Numerical Control är ett datorsystem för att styra verkstadsmaskiner, eller maskiner som programmeras numeriskt. Med hjälp av styrsystemet kan man tillverka komplicerade delar på ett enhetligt och automatiskt sätt.

Kuriosa: Verksamheten driver även intressebolaget Hallings performance som tillverkar topplocksbultar- och muttrar till högpresterande motorsport (läs Top fuel).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om