Strängnäspar buggar mot Sverigeeliten

Bugg är den dansgren som har flest utövare i landet. Ida Åslund och Peter Mårtensson har precis dansat sig genom sitt första SM och satsar stort inför nästa säsong.– Vi får så mycket energi och adrenalin av dansen, säger Ida som blev biten när Dansbandskampen sändes på tv.

Peter Mårtensson och Ida Åslund kom på 38:e plats av 90 tävlande par i SM i somras. – Vi hade inga direkta förhoppningar, så placeringen blev en positiv överraskning, säger Peter.

Peter Mårtensson och Ida Åslund kom på 38:e plats av 90 tävlande par i SM i somras. – Vi hade inga direkta förhoppningar, så placeringen blev en positiv överraskning, säger Peter.

Foto:

Övrigt2017-07-30 19:10

De tränar 3-4 dagar i veckan mellan 1,5 och 2 timmar. Då åker de till Ena bugg & swing i Enköping där tävlingsinstruktörer ser till att slipa formen ytterligare inför nästa SM sommaren 2018.

Innan de åker till träningen hinner de natta sonen Elias, 2 år, som alltid har mormor eller farmor hos sig under de kvällarna.

– Utan dem hade vi inte klarat det här, vi är så tacksamma för hjälpen, säger Ida.

Paret kom på 38:e plats av 90 par i sommarens SM i bugg.

– Vi är jättenöjda, gick bättre än vi vågat hoppas på, säger Peter. Det var ju vårt första SM efter att ha tävlingstränat i drygt två år.

Nu har de pausat som dansinstruktörer/hjälppedagoger i föreningen Vasadansarna i Strängnäs för att satsa på en egen danskarriär. Målet är att komma ännu högre i resultatlistan på nästa SM.

Varför blev det just bugg?

– Morsan (Lena Mårtensson) tjatade på mig, säger Peter. Hon släpade med mig på buggkurser redan när jag var liten.

Mamma Lena var också en av dem som startade Vasadansarna.

Ida:

– Mina föräldrar har alltid varit väldigt intresserade av dansband men det var först när Dansbandskampen kom till Strängnäs 2009 som jag bestämde mig för att lära mig bugga.

Många säger att det är svårt att lära sig bugga, stämmer det?

– Egentligen verkar väl nästan allting svårt som man inte kan. Men visst, det är många moment samtidigt, säger Peter. Du måste hålla reda på fötter, armar, din danspartner och samtidigt lyssna på musiken.

Att ta sig hjälpligt runt dansgolvet tar 2–3 timmar att lära sig

Peter Mårtensson

Peter tror att bugg har en töntstämpel på sig, åtminstone bland dem som är 30 år och yngre.

Därför är inte alla öppna med att de kan bugga.

Å andra sidan finns en annan sida där folk vill lära sig även om de inte går så långt så de tar lektioner.

– En hel del känner att de vill kunna bugga INNAN de skriver in sig på en buggkurs, men det är ju helt feltänkt, säger Ida.

Hur fort går det att lära sig bugga?

– Att ta sig runt på dansgolvet tar cirka 2-3 timmar att lära sig, då passar en intensivkurs bäst, säger Peter. På de timmarna lär du dig högersnurr och vänstersnurr och mer behöver du egentligen inte kunna.

Samtidigt är det så att ingen är fullärd.

– Det finns alltid saker man kan jobba på och det är det som är så kul, säger Peter.

TV4:s fredagsnöje Let´s dance har påverkat svenskarnas inställning till dans, tror paret. Programmet har hjälpt till att få bort töntstämpeln. Många dansföreningar har också upplevt en nytändning i takt med att programmet fått fler och fler tittare.

Men Peter är snabb med att påpeka att Tony Irwings swingdans inte är av samma typ som han och Ida kör.

– Nej, bugg har utvecklats mycket på senare år och den som Irwing gillar är den klassiska varianten.

kommer man utklädd till hårdrockare så blir man diskad

Ida Åslund

Medan andra danser har strikta tävlingsregler kring klädsel och utseende är buggen mer tillåtande. Man klär sig som man känner för. Enda kravet är att klädseln ska vara karaktäristisk för buggen och vid tävling bör man klä sig som man gör ute på dansgolven.

– Men kommer man utklädd till hårdrockare så blir man diskad, säger Ida.

– På SM valde jag en svart jumpsuit i kostymmodell med vida benslut. Och Peter hade vit skjorta och byxor. Vi ville vara lite nedtonade för det avspeglar oss som personer.

– Det är det som är charmen med bugg, inflikar Peter. Man får vara sig själv.

Här kan du se Ida och Peter dansa på SM (nummer 171):

[youtube id="eCkGNKUJQVo"]

[fakta nr="3"]

En improviserad dans

Bugg dansas till musik i fyrafjärdedelstakt i vanligtvis snabbt tempo, 120-180 BPM. Dansen har inga fasta variationer utan är en helt improviserad dans där föraren för följaren i olika snurrar och turer. De dansande håller inte om varandra. Istället håller de varandra i en eller bägge händerna större delen av tiden och byter grepp ofta. Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!