Den 29 augusti är det dags för höstens första sammanträde i barn- och utbildningsnämnden. Här är ett urval av Skolstrukturen kan komma att förändras, vilket tidningen har berättat om tidigare. Antalet högstadieskolor och landsbygdsskolornas framtid är frågor som har förts på tal i diskussionerna kring utredningen.
Pengar till friskolor för gott samarbete
Europaskolan Rogge får ytterligare 24 480 kronor och Friskolan Asken 17 427 kronor från Strängnäs kommun, om överenskommelsen med utbildningskontoret får politikernas godkännande på barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 29 augusti.
Bakgrunden är att extra pengar sköts till kommunens särskilda undervisningsgrupp Bryggan under 2015. De två friskolorna kompenserades för detta i juni 2017, men har därefter haft synpunkter på beloppens storlek. När skolornas representanter nyligen hade ett möte med utbildningskontoret om saken hade överklagandetiden löpt ut, så någon rättslig prövning blir det inte. För den goda dialogens och det goda samarbetets skull har utbildningskontoret sagt sig vara villigt att ändå tillmötesgå friskolorna.
Ny undervisningspraktik införs 2018
Läroplaner, ämnesplaner och examensmål har ändrats inom grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning för att eleverna ska få en bättre förståelse för det allt mer digitaliserade samhället. Regeringsbesluten träder i kraft den 1 juli 2018, men det är möjligt för skolorna att börja arbeta utifrån de nya riktlinjerna redan nu.
Strängnäs kommun ser dock ut att vänta till nästa år, enligt ett förslag som barn- och utbildningsnämndens politiker ska ta ställning till på sitt sammanträde den 29 augusti. Många av lärarna behöver kompetensutveckling; insatser som planeras under 2018. Enskilda lärare som ändå vill utveckla sin digitala undervisningspraktik under detta läsår ska dock inte hållas tillbaka, står det i förslaget.