Skönsjungande papegoja på rymmen i Strängnäs

Tre äpplen hög och i storlek som en smurf, men illgul i stället för blå. Det är signalementet på den papegoja, som flera boende på Flodins väg iakttagit i det fria de senaste dagarna.‒Den hade ett väldigt exotiskt kvitter och det hördes på lång väg att det inte var någon svensk fågel, säger Niklas Moberg.

Niklas Moberg, som bor på Flodins väg, hade besök av den skönsjungande dunbollen i söndagseftermiddag.

Niklas Moberg, som bor på Flodins väg, hade besök av den skönsjungande dunbollen i söndagseftermiddag.

Foto:

Övrigt2017-07-04 18:19

Det var i lördags som den gula gynnaren först skådades bland lövverket på en villatomt på Flodins väg. Med sitt mycket speciella läte och imiterande kvalitéer var det sannolikt ännu fler som hörde den.

‒Vi såg den sitta i grannarnas träd på lördagskvällen. Sen flög den mellan husen, för att landa på vår baksida på söndagseftermiddagen, säger Niklas Moberg som bor halvvägs in på Flodins väg.

Hans granne, Katrin Ekdahl, lyckades ta en bild på den illgula fågeln som hon publicerade på sociala medier.

‒Vi försökte locka på den med lite mat men det gick inte något vidare. Den var väldigt reserverad och lite senare drog den vidare, säger Niklas Moberg som tycker att det är lite märkligt att ingen varit ute och letat efter den speciella fågeln.

Enligt Yvonne Sjöö, vid Strängnäs polisen, så har de inte fått in någon anmälan om någon bortflugen fågel den senaste tiden.

Ewelyn Nordsten, som driver Strängnäs djuraffär, misstänker att det handlar om en Agapornis som de boende på Tosterö har sett.

‒Jag har sett bilden som ligger på Facebook och det ser ut som en afrikansk dvärgpapegoja, även kallad "Love bird". Jag har själv haft några stycken tidigare, varav en smet ut. Den gick inte att locka tillbaka och försvann till slut för gott, säger hon

Hon tycker att det är märkligt att den har klarat sig ute så länge då den inte riktigt tillhör vår biotop.

‒Den smälter ju inte riktigt in i vår miljö och med den speciella gula färgen har den svårt att gömma sig. Den borde vara lovligt byte för våra rovfåglar, resonerar Ewelyn Nordsten.

Hon beskriver dvärgpapegojan som en väldigt social fågel som gillar uppmärksamhet och umgänge med både andra papegojor och människor.

Går det att locka på den och fånga in den om den dyker upp hemma i trädgården?

‒Den är säkert lite skygg och det blir nog knepigt att komma så nära att det går att ta den med handen. En håv på skaft är att rekommendera.

Är den farlig för människor att handskas med?

‒Nej, men den vill säkert försvara sig om den känner sig trängd och stressad. Den kan bitas ganska ordentligt.

Vad äter den för något?

‒Det går att mata den med parakitfrön, som finns i de flesta djuraffärer. Undvik feta frön som till exempel solrosfrön.

Dvärgpapegojor

Vetenskapligt namn: Agapornis.

Familj: Psittacinae.

Utseende: Dvärgpapegojor är 13–17 cm stora och väger 40–60 gram. De har en karakteristisk liten men kraftig kroppsbyggnad och en kort stjärt. Dvärgpapegojor förekommer i flera olika färgkombinationer.

Inom släket finns nio arter, av vilka åtta kommer från afrikanska fastlandet, medan en (gråhuvad dvärgpapegoja) kommer från Madagaskar.

Kännetecken: Livliga, nyfikna och gladlynta. Dvärgpapegojor är högljudda och älskar att sitta och tjattra för sig själv eller "sjunga" för sin partner.

Källa: Zoonen och Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om