Det är ett överskott på 3,6 miljoner kronor som redovisas, när barn- och utbildningsnämndens intäkter och kostnader under 2018 nu har summerats.
I sammanhanget är överskottet att betrakta som litet. Nämnden, som ansvarar för allt från förskola till vuxenutbildning, är kommunens största med 845 miljoner kronor att röra sig med. Överskottet motsvarar 0,4 procent av budgeten.
Under året har utbildningskontoret flaggat för att grundskolorna som grupp haft problem att hålla sin budget, något som gjort att alla verksamheter har uppmanats att vara "ytterst restriktiva" med pengarna.
Det, tillsammans med lägre kostnader för skolskjutsar och högre statsbidrag än beräknat, gör att grundskolorna levererar ett överskott på omkring 2 miljoner kronor.
Även andra områden går plus, vilket väger upp för de minus som gymnasium och särskola redovisar. För höga personalkostnader och för få elever är en del av förklaringen till underskottet i dessa verksamheter.
Samtidigt konstateras att medarbetarna har varit sjukare under 2018, jämfört med året innan. Sjukfrånvaron inom barn- och utbildningsnämndens verksamheter uppgick 2018 till 9,5 procent av den totala arbetstiden. Motsvarande siffra 2017 var 9,2 och 9,0 året innan dess.
Lärarbristen uppges som en förklaring. Låg bemanning och en situation där behöriga och utbildade får ta ett större ansvar bidrar till de höga sjuktalen, enligt rapporten.
Nämndens rapport tas upp på sammanträdet den 26 februari, för att därefter infogas i Strängnäs kommuns sammantagna årsredovisning.