"Resecentrum är ingen fritidsgård"

Skadegörelse, hot och misshandel i och omkring resecentrum tar stora resurser i anspråk. Den nybyggda knutpunkten för resenärer är flera timmar om dygnet mötesplats för en klick ungdomar som av många upplevs som stökiga. Det är en trend som polisen vill bryta och nu efterfrågas ett större föräldraansvar.

Kommunpolisen Peter Sigurd och områdespolisen Simon Johnsson tror att den negativa utvecklingen rörande otrygghet kring resecentrum kan vändas.Flera aktörer behöver gå in och dra åt samma håll, säger Peter Sigurd.

Kommunpolisen Peter Sigurd och områdespolisen Simon Johnsson tror att den negativa utvecklingen rörande otrygghet kring resecentrum kan vändas.Flera aktörer behöver gå in och dra åt samma håll, säger Peter Sigurd.

Foto:

Övrigt2018-04-06 13:58

"När man som ungdom driver runt planlöst på den här platsen ökar risken att just ditt barn blir utsatt för brott samt att man stiftar bekantskap med ett umgänge som denne kan vara utan". Så skrev polisen i Strängnäs på sitt instagramkonto på torsdagsmorgonen.

Det är på grund av den senaste tidens oroligheter med skadegörelse och misshandelsfall kring resecentrum som polisen går ut på sociala medier för att uppmärksamma föräldrar om problemet. Polisen uppmanar vårdnadshavare till stadens ungdomar att upplysa dem om att resecentrum inte är ett allmänt uppehållsrum.

‒Blir man som ung inte sedd, hörd och bekräftad hemma så kanske man försöker bli det på annat vis. Kanske genom att hänga här och försöka få uppmärksamhet genom mindre lämpliga handlingar. Har man ett behov av att förstöra saker så beror det i grunden på en känsla av osäkerhet, resonerar kommunpolisen Peter Sigurd när vi ses i avgångshallen på resecentrum.

För ovanlighetens skull är det riktigt mycket folk i rörelse och många väntar på att ta nästa tåg mot Stockholm.

‒Tänk om det var så här jämt. Det skulle ha en mycket positiv inverkan på hur folk uppfattade känslan av trygghet, säger kollegan och områdespolisen Simon Johnsson.

Han tror att den trista start som resecentrum har fått som tillhåll för ungdomar har på flera orsaker.

‒Allt finns här. Det är varmt, det går att ladda telefonen och så är öppettiderna generösa. Det är dessutom lite för stort stora delar av dygnet och det är ett ställe som inbjuder till att hänga på. Vissa är för unga medan andra för gamla för att komma in på fritidsgården och då blir det här en naturlig mötesplats.

Han får medhåll av Peter Sigurd, som efterlyser ett större flöde av fler äldre och vuxna.

‒På kort tid har resecentrum kommit att upplevas som en otrygg plats för många människor. Det är en trend vi måste bryta och det är jag övertygad om att vi kan lyckas med. Tidigare har vi lagt stora resurser på oroligheter i Präntaren. Vår bild är att det har lugnat ner sig där för att i stället ha flyttat upp hit.

Han ser otryggheten i resecentrum som direkt kopplat till en ungdomsproblematik. Enligt Peter Sigurd handlar det om liten klick ungdomar med en svans som hänger på.

‒Är man under 15 år så ska man inte vistas i den här miljön. Resecentrum är ingen fritidsgård. Det finns inga fördelar med att röra sig här och det innebär att utsätta sig själv för fara, säger Peter Sigurd.

Han anser att föräldrar, skola och kommun måste dra åt samma håll för att fånga upp de här ungdomarna.

‒Det känns trots allt som att vi är på rätt väg, vi känner till problemet och vi jobbar på det. På senare tid har vi varit i resecentrum ofta, lite för ofta. De flesta ungdomar vi pratar med är trevliga, sen finns det några stycken som verkar ha ett behov av att utmärka sig på ett stöddigt sätt och det är mest trist.

Peter Sigurd tycker att frågan egentligen är så mycket större än problemen vid resecentrum.

‒Det handlar om att redan i tidig ålder få klart för sig vad som är rätt och fel. Vi ser att kriminaliteten sjunker längre ner i åldrarna och det är ett annat samhälle än för bara tio år sedan. Här har föräldrarna ett ansvar och för många är det en stor utmaning att hantera.

För att nå ut till minderåriga och ungdomar som befinner sig i riskzonen arbetar polisen brottsförebyggande. Det handlar bland annat om uppsökande arbete mot ungdomar och kontinuerliga föräldrakontakter.

‒De flesta av just de här ungdomarnas föräldrar känner till att deras barn är stökiga och hänger i fel sällskap. Samtidigt ska man vara medveten om att alla föräldrar inte är kapabla att ta hand om sina barn. Det blir helt enkelt ett för tungt lass att dra och då måste det finnas stöd i samhället som går in och stöttar upp, säger Simon Johnsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!