Tidningen når honom per telefon på tidig onsdagseftermiddag, då han är mellan två möten. Läget är hektiskt, konstaterar han.
Först: Det har florerat olika uppgifter om att föremålen hittades antingen i eller på en soptunna. Vilket är det?
– I.
Låg föremålen packade i något?
– Vi vill inte kommentera det nu utan kommer att berätta det så småningom.
Kan du säga något mer om omständigheterna kring fyndet?
– Inga kommentarer nu.
Var är föremålen nu?
– Först har tekniker hos oss tittat på föremålen, sedan paketerat dem och transporterat dem till Nationalforensiskt center i Linköping.
Hur snabbt kan det gå att säkra eventuella dna-spår?
– Dna kan gå på ett par dagar om man har jättejättebråttom. Vi har tidspress eftersom det är paus i rättegången – inom en vecka måste vi vara klara med alla åtgärder som påverkar rättegången. På NFC ska de titta på fingeravtryck och göra andra undersökningar som de är experter på.
Inför rättegången måste regalierna också hinna besiktas ordentligt, för att dokumentera eventuella skador och hur de kan påverka föremålens ekonomiska värde. Det kan få betydelse för både bevisläge och straffvärde för den åtalade 22-åringen.
Den senaste värderingen av de tre föremålen – sammanlagt 65 miljoner kronor – gjordes 2015 av en expert från auktionsfirman Bukowskis.
Hur långt har ni kommit när det gäller att identifiera föremålen?
– Inte längre än på tisdagen men det är med största sannolikhet, till 99 procent, de stulna föremålen.
Hur går ni till väga för att säkra den sista procenten?
– Vi kommer att låta experter titta på dem. Vi är ju rätt säkra på att det är rätt saker, men låter den tekniska undersökningen gå före.
Tidningen har pratat med såväl länsstyrelsen som "en kriminell gruppering i Stockholm". Betyder det att föremålen sannolikt aldrig lämnat Sverige?
– Det vet vi egentligen inte. Hade vi vetat var de var hade vi hämtat sakerna tidigare, men ja, vi har haft en inriktning mot en kriminell gruppering i Stockholm.
Ingår den åtalade 22-åringen i den grupperingen?
– Det vill jag inte kommentera.
Har polisen eller annan aktör fått några erbjudanden eller krav om lösensummor, för regaliernas återlämnande?
– Svar nej när det gäller polisen. I övrigt vet jag inte, säger Christer Nilsson.
På tisdagen sa domprost Christofer Lundgren till tidningen att inte heller regaliernas ägare, Strängnäs domkyrkoförsamling, fått några sådana krav.