Proffsens råd för ett läckrare julbak: "Satsa på fyllningen"

Kontrast, komposition och innehåll. Det låter som grunderna i en fotokurs, men det här är så mycket viktigare. Tidningen var med vid ett julbak i Annas hembageri och åkte därifrån med en mängd tips som gör julbrödet godare.– Satsa på fyllningen, ingen gillar en torr lussebulle, säger bagaren Robert Schweitz.

Annas hembageri säljer både pepparkakor och deg för den som vill baka själv.

Annas hembageri säljer både pepparkakor och deg för den som vill baka själv.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-12-12 19:52

På parkeringen framför Konsum visar biltermometern på minusgrader, men inne i köket på Annas hembageri sprider ugnarna en behaglig värme. Robert Schweitz sorterar spellistan och snart strömmar Ella Fitzgeralds skönt svängiga "Sleigh ride" från den lilla högtalaren. Det doftar inbjudande från saffran och trots att det är några dagar kvar till första advent så är julstämningen påtaglig.

Pepparkakor, saffranssnittar samt adventsbullar- och längder står på dagens repertoar.

– Vi bakar bara sådant som vi gillar själva och vi brukar börja sälja det i samband med Mariefreds julmarknad, säger Anna Schweitz.

Bagaren och konditorn Beatrice Wahlström rullar längder av degen till saffranssnittarna, plattar till dem och strör över pärlsocker innan de åker in i ugnen på en kortvisit.

– Det är ett bra sätt att få lussebröd snabbt, i alla fall om du vill åt smakerna och saffranssnittarna har blivit omåttligt populära, säger Anna Schweitz.

Den klassiska lussekatten lyser med sin frånvaro i bageriet och det får snart sin förklaring.

– Lussekatter är goda när de är färska och hembakade, men de har en tendens att snabbt bli torra och tråkiga. Vi tycker att bullarna blir mycket saftigare och får en godare saffranssmak om man i stället för att blanda saffran i degen gör en smörfyllning med all saffran och använd den till en vanlig vetebulldeg, säger Robert Schweitz.

På Annas hembageri bakar man i stället adventsbullar och när degen är utkavlad stryker Anna Schweitz på ett jämnt lager med gyllengul fyllning över den en halvan innan hon vänder över den andra halvan.

– Den här metoden höjer också kontrasten i brödet, både visuellt och smakmässigt, säger Anna Schweitz och börjar skära två centimeter breda remsor av degen.

Beatrice Wahlström tvinnar dem innan hon rullar ihop dem från var sin ända mot mitten. Den bakplåtsklädda plåten fylls snabbt med lussekattsliknande skapelser.

– De ska jäsa till dubbel storlek innan de gräddas så det är bra om de har lite svängrum, säger Anna Schweitz.

Strax innan gräddning penslas brödet med ägg och får en topping av pärlsocker och flagad mandel. För ett otränat öga ser de redan osunt aptitliga ut.

– Adventsbullarna blir både saftiga och luftiga och vi säljer otroliga mängder av dem under december, intygar Robert Schweitz.

Bakbordet torkas av och mjölas upp. Pepparkaksdegen åker fram och med den ett gäng hjärtformar i metall.

– Snälla, gör egen pepparkaksdeg eller köp från ett bageri så får ni något som smakar något, vädjar Robert Schweitz och fortsätter:

– Hemligheten bakom en lyckad pepparkaksdeg är att den ska innehålla både smör och grädde – det gör jättestor skillnad. Krydda får man göra efter smak, säger han.

Degen kavlas och lättas med en spatel innan den läggs över på en plåt med bakplåtspapper. Därefter stansas motiven ut och den överblivna degen åker tillbaka till bordet för upprepad procedur.

– Försök att ha jämntjocka kakor på plåten. Eftersom degen innehåller bikarbonat kommer de att jäsa upp i ugnsvärmen. Ha koll och ta ut dem när de precis är på väg att vända ner, då blir de perfekta i konsistensen, säger Robert Schweitz.

Recept

Saffranssnitt

2 paket saffran à 0,5 g

200 g smör

2 dl socker

0,5 dl ljus sirap

2 tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

Pärlsocker till garnering

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.

2. Vispa smör med saffranspulver, sirap och socker till en gul och fluffig smet.

3. Sikta ner de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ihop bara precis tills att du får en deg.

4. Dela degen i två delar och forma två längder på plåten.

5. Tryck till varje längd med fingrarna eller gaffel (platta inte ut degen, de behöver fortfarande marginal att smälta ut när de gräddas).

6. Garnera med pärlsocker och grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de inte längre är glansiga, fått lite färg på kanterna men fortfarande är mjuka i mitten.

7. Låt längderna svalna på plåten innan du skär upp i snittkakor.

8. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.

Adventsbullar med vinnande tips

Använd gärna det recept du brukar göra kanelbullar av. Saknar du ett bra vetedegsrecept så hittar du ett i Jan Hedhs böcker ”Bröd” eller ”Bröd & Kaffebröd”. Oavsett om du använder farmors gamla recept eller ett nytt så finns det vissa bra tips för att göra bullarna ännu bättre.

Gör en fördeg. Blanda ca hälften av mjölet, all jäst och degvätska. Låt jäsa kallt över natten. Mjölet får då längre tid med degvätskan och du kommer få smakrikare och saftigare bullar.

Använd rumstempererat riktigt smör, men smält det inte som det står i många gamla kokböcker. Då absorberar degen mer mjöl och blir tung.

Tillsätt ägg (1–2 st) per 2 kg mjöl. Det fördelar fettet bättre i degen och gör den luftigare.

Testa gärna ovanstående tips till ditt vanliga vetebullsrecept och märk skillnaden. Vetebullar ska vara luftiga och saftiga. Inte torra, hårda och tråkiga.

Adventsfyllning med saffran – till ca 30 bullar

100 g smör (gärna ekologiskt), rumstempererat

110 g socker

100 g mandelmassa

30 g vetemjöl

1 g saffran

Blanda smör, socker, mandelmassa, mjöl och saffran till en smidig massa.

Adventsbullar

Kavla ut degen till en rektangel ca 8 mm tjock. Bred fyllningen på halva degen och vik över den andra halvan. Skär sen ca 1–2 cm breda remsor som du tvinnar och sedan rullar ihop från var sin ända mot mitten så du får en lussekattsliknande bulle. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under duk i ca 1–2 timmar till nästan dubbel storlek.

Pensla med ägg och häll på pärlsocker blandat med flagad mandel.

Grädda i 13–15 minuter i 230 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om