Sedan intäkter och utgifter har summerats står det klart att underskottet uppgår till 784 000 kronor. Det motsvarar 0,1 procent av den totala budgeten på 816 miljoner kronor, vilket gör att barn- och utbildningsnämnden trots den röda siffran beskrivs ha en "god budgetföljsamhet".
Men hade det inte varit för den restriktivitet som har präglat alla skolverksamheter under året hade underskottet varit större, framgår av årsrapporten. Och resultatet varierar mellan de olika verksamheterna; plus inom vissa områden väger upp minus inom andra.
Gymnasieverksamheten uppvisar det största underskottet; minus 3,3 miljoner kronor. Verksamheten har haft högre kostnader inom yrkesprogrammen och introduktionsprogrammet och för rese- och inackorderingsbidrag, jämfört med budget. Sent under året uppenbarades också en hittills inte nöjt sig med svaren på huvudmannanivå. På barn- och utbildningsnämndens sammanträde ska politikerna ta ställning till ett nytt yttrande som ska skickas in till Skolinspektionen, där vidtagna åtgärder beskrivs. Det handlar till stor del om nya rutiner och riktlinjer av olika slag för att förbättra det systematiska kvalitetsarbetet i förskoleklass, grundskola, fritidshem, särskola och vuxenutbildning.