Olovliga åtgärder har skadat sjöns värden

Fastighetsägarna gjorde förändringar på sjötomten utan tillstånd. Nu kräver länsstyrelsen att strandområdet återställs, samtidigt som polisens förundersökning pågår.

Den aktuella bryggan har byggts ut på både bredden och längden, samt försetts med belysning och uttag för el. Nu måste den återställas, har länsstyrelsen bestämt.

Den aktuella bryggan har byggts ut på både bredden och längden, samt försetts med belysning och uttag för el. Nu måste den återställas, har länsstyrelsen bestämt.

Foto:

Övrigt2017-07-20 15:35

Flygfotografier tagna 2008–2015 visar hur en tomt vid en sjö i Strängnäs kommun har förändrats. Stranden har gjorts i ordning, stora stenar har lagts ut i vattenbrynet och bryggan har både breddats och förlängts. Men åtgärderna är olovliga och strandområdet måste återställas, har länsstyrelsen nyligen beslutat.

‒Länsstyrelserna har i år fått extra resurser från hav- och vattenmyndigheten för att kunna satsa på tillsyn av vattenverksamheter. Vi har ett tiotal sådana ärenden i gång nu, säger Elisabet Sandin, tillförordnad chef för natur- och miljöenheten vid Sörmlands länsstyrelse.

Anonyma tips ligger bakom de flesta ärendena. Men det nu aktuella fallet uppdagades när länsstyrelsen i slutet av 2015 granskade ett beslut som Strängnäs kommun hade fattat, angående dispens från strandskyddsbestämmelserna för att ett fritidshus skulle kunna byggas på fastigheten.

Fotografierna visar också att ett omkring 2 400 kvadratmeter stort skogsområde har avverkats på fastigheten. Länsstyrelsen hittade inte några tillstånd för de genomförda åtgärderna, varken på land eller i vattnet, och upphävde dispensen i mars 2016. Kommunen gick med på undantaget eftersom området redan var ianspråktaget – men länsstyrelsen ansåg att den bedömningen måste göras utifrån hur området såg ut innan de eventuellt olovliga åtgärderna genomfördes.

En månad senare, i april 2016, gjorde länsstyrelsen och kommunen ett gemensamt platsbesök. Länsstyrelsen inledde därefter ett tillsynsärende i de delar som myndigheten ansvarar för; åtgärder som gjorts i eller vid vattnet.

De höga frilufts- och naturvärdena i området är anledningen till att vattenområdet nu måste återställas, enligt länsstyrelsens föreläggande. Sjön är i liten utsträckning utsatt för mänsklig påverkan och anses utgöra ett värdefullt område för fiskare, paddlare, vandrare och skridskoåkare. Åtgärderna anses ha resulterat i en "påtagligt negativ påverkan" på omgivningarnas karaktär, en "påtaglig skada" som medfört att friluftslivets upplevelsevärden "kraftigt försämrats". Länsstyrelsen befarar också att åtgärderna stör sjöns biologi.

Den cirka 55 meter långa och två meter breda strandskoningen med grus och kantsten måste därför tas bort, och marken återställas genom att gräs planteras. Det grus som har lagts ut i vattnet, upp till en meter ut från strandkanten, får ligga kvar. De stora stenarna måste dock tas bort. Och bryggan ska återställas till sitt ursprungliga utseende och ursprungliga mått.

Vattenområdet på den aktuella fastigheten ska återställas under perioden 1 september 2017–31 mars 2018, för att djur- och växtlivet ska störas så lite som möjligt. Länsstyrelsens beslut fattades den 6 juli, och har ännu inte överklagats.

Samtidigt pågår en polisutredning om brott mot områdesskydd och otillåten miljöverksamhet. Det sistnämnda avser åtgärderna som har vidtagits i vattnet, medan områdesskyddet gäller strandskyddsöverträdelser på land – något som Strängnäs kommun är tillsynsmyndighet för.

Att skog hade avverkats på tomten var känt när kommunen godkände strandskyddsdispensen. I beslutet från 2015 står det att det är en tidigare fastighetsägare som har avverkat området, som därefter har köpts av den nuvarande ägaren. Efter platsbesöket med länsstyrelsen gjorde kommunen en så kallad åtalsanmälan till åklagarmyndigheten, om såväl avverkningen som åtgärderna vid vattnet.

‒När vi var på plats så blev det mer uppenbart att det fanns en risk att det har gjorts överträdelser, säger Eva Bergh, tillförordnad samhällsbyggnadschef.

Åklagaren fattade beslut om att inleda förundersökning i juni 2016, då ärendet lämnades över till polis för utredning. Utredningen pågår ännu.

‒Beroende på vad den ger så kan det bli ett åtal därefter, säger åklagare Bengt Svensson.

Strängnäs kommun avvaktar utgången av åtalsanmälan.

Tidningen har på olika sätt försökt få kontakt med fastighetsägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om