För att få en uppfattning om kostnaden för "onormalt slitage" ger bostadsbolagens organisation Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, SABO, årligen ut boken Nyckeltal för lägenhetsreparationer. I den går det att läsa om avskrivningstider på material och maskiner, samt kostnader för olika tjänster och material.
‒Som hyresgäst betalar man för ett kontinuerligt underhåll av sin lägenhet. Det är bland annat därför som det historiskt sett har varit lite dyrare att bo i hyresrätt, säger Pär Spånbo, jurist på Hyresgästföreningen.
Han uppmanar hyrestagare som upplever att de fått uppblåsta fakturor från sitt bostadsbolag att ta strid och ifrågasätta skäligheten i dessa.
‒Sanering för att ha har rökt inomhus måste hyresgästen vara beredd att betala. Men här ska också fastighetsägaren se till att det sker till en skälig kostnad och på ett rationellt sätt. Hade jag själv fått den här räkningen så hade jag bett att få den riktigt specificerad.
‒Måla om väggarna, byta köksmatta och köpa nya vitvaror till lägenheten skulle i det här fallet rimligtvis ha gjorts för länge sen och då har hyresgästen redan betalat för det. Den som vill ha pengar för något, i det här fallet bostadsbolaget, måste kunna visa att det finns en kostnad.
Den avflyttade 78-åringens val att avstå från kontinuerligt underhåll, samtidigt som han har betalat full hyra, innebär enligt Pär Spånbo att han redan har betalat för delar av posterna som finns med på Brogripens faktura.
‒Det finns hyresvärdar som skickar "saltade" fakturor efter avflyttningsbesiktningar på vinst och förlust och många betalar bara. Det som hyresgästen har betalat för ska de inte behöva betala igen.