Nytt fängelse för anstaltschefen Mohamed Guiled efter sju år på Bondängen

Anstalten i Mariefred ska få en ny chef. Mohamed Gulied, som började som fångvårdare, tar nu nästa steg i karriären.

Mohamed Gulied började som fångvårdare på Mariefredsanstalten 1999. De senaste sju åren har han varit dess chef, men nu väntar nya utmaningar inom Kriminalvården.

Mohamed Gulied började som fångvårdare på Mariefredsanstalten 1999. De senaste sju åren har han varit dess chef, men nu väntar nya utmaningar inom Kriminalvården.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-07-12 06:12

Mohamed Gulied lämnar Mariefredsanstalten för ett nytt jobb inom Kriminalvården. Den 31 augusti är hans sista arbetsdag, kort därefter tar han över ledarskapet för anstalterna Asptuna och Beateberg, som båda ligger söder om Stockholm.

– Jag brukar säga att man inte ska vara chef på ett ställe i mer än sex år. Nu har det blivit sju år för mig här i Mariefred och det är dags att göra något annat, säger 52-åringen som dock kommer att förbli Strängnäsbo.

Han började sin karriär inom Kriminalvården 1999, då som fångvårdare i just Mariefred. Efter chefstjänster på andra håll inom organisationen kom han tillbaka till Bondängen i juni 2011.

– Bland det första jag gjorde som chef var att starta en yrkesutbildning tillsammans med Arbetsförmedlingen. Det är en 40 veckor lång utbildning i plåtslageri, som bedrivs här på anstalten i vår verkstad. Sista delen av utbildningen gör man i slutet av sin strafftid. Då sitter man på klass 3-anstalter som Asptuna. På en sådan utslussningsanstalt är det möjligt att göra praktik ute hos företag, berättar Mohamed Gulied.

Varje år har omkring tio fängelseklienter påbörjat utbildningen och omkring hälften slutfört den.

– Just nu har jag 14 tidigare intagna som lever Svenssonliv med vanliga jobb som plåtslagare. Ibland säger folk att man ska låsa in de kriminella och slänga bort nyckeln. Då brukar jag fråga vilken granne de vill ha i morgon. De som döms ska ju så småningom släppas ut och leva i samhället som vilka som helst. Det är kriminalvård, säger Mohamed Gulied.

Något annat han är stolt över är kulturaktiviteterna som under hans ledarskap har fått ett större utrymme. En heltidsanställd jobbar med detta, hela året, och en gång per år genomförs en kulturvecka. Då får de intagna visa upp sina färdigheter inom olika konstformer för sina närstående.

Under Mohamed Gulieds tid som chef på Mariefredsanstalten har det skett en rymning. Det var den 24 oktober 2013 som en man som försökte skada sig själv, i en incident på anstalten förra våren.

– Det är personer som känner att de inte har något att förlora. Han klättrade upp där, säger Mohamed Gulied och pekar mot en mast på innergården, som numera har försetts med taggtråd för att undvika att något liknande händer igen.

Det slutade väl, denna gång, men Mohamed Gulied tycker inte att det är i fängelser eller häkten dessa personer hör hemma.

Tjänsten som anstaltschef i Mariefred ska utlysas efter semesterperioden. I glappet mellan Mohamed Gulied och hans efterträdare ska ledarskapet få en tillfällig lösning, men enligt den nuvarande chefen är det ännu inte klart vem som får den tillförordnade rollen.

Själv ser Mohamed Gulied sig själv på Asptuna och Bjerteberg under de fyra kommande åren.

– Sedan vill jag jobba strategiskt, på huvudkontoret eller inom en annan statlig myndighet. Jag skulle gärna jobba för Kriminalvården utomlands. I höstas var jag i Somalia, mitt hemland, och utbildade kriminalvårdschefer där. Det var fantastiskt.

Anstalter med olika säkerhetsklasser

Klass 1 är den högsta säkerhetsklassen. Anstalterna är anpassade för klienter med särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Klass 2 är slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. De kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll.

Klass 3-anstalter saknar direkta rymningshinder.

Mariefred och Beateberg är klass 2-anstalter, medan Asptuna har säkerhetsklass 3.

Mariefredsanstalten har 112 platser. Det är framför allt personer som har dömts för grovt narkotikabrott eller grov misshandel som avtjänar sina straff på Bondängen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om