Förra veckan restes en 107 meter hög kraftledningsstolpe på Bryggholmen, strax norr om Strängnäs. I dagarna ska en nästan lika hög stolpe upp på Oknön, knappt en kilometer söder om fjärden. Arbetet är en del i Mälarprojektet, som ska förbättra sjösäkerheten och tillgängligheten i de allmänna farlederna genom Södertälje kanal och i Mälaren.
– Arbetet med kabeln mellan Oknön och Bryggholmen är en beställning som vi har fått av Sjöfartsverket. Det är ett hinder som de har bett oss att höja så att större fartyg ska kunna passera i framtiden, säger projektledaren Matay Yoken.
Den befintliga segelfria höjden har varit 35,5 meter och med de nya stolparna får båttrafiken ytterliga fem meters marginal. Syftet med Mälarprojektet är att förbättra infrastrukturen för sjöfarten och på så sätt avlasta trafiken på järnvägen och vägnätet. Bland annat ska Södertälje sluss och kanal byggas om för att ta emot större fartyg på Mälaren. Hamnarna i Västerås och Köping ska byggas om för att kunna ta emot längre och bredare fartyg.
– Redan de befintliga stolparna var ovanligt höga. Den vi just har fått upp på Bryggholmen är näst högst i landet, säger Matay Yoken.
NCC och flera underentreprenörer har anlitats för att utföra skiftet av kabelstolparna. Projektet beskrivs som komplext då de aktuella platserna för stolparna ligger i både känslig och oländig terräng, vilket krävt omfattande förarbete.
– Vi satte i gång med att förstärka skogsvägar och bygga en provisorisk hamn vid Bryggholmen redan i höstas. Den mobila kranen kräver sin plats och själva stolparna har förmonterats vid Hjulstabron och tagits med fartyg till byggplatsen, säger Oscar Fyhrlund som är platschef på NCC.
Han hittills mycket nöjd med arbetet, som i nuläget ligger i fas med tidsplanen.
Vad är de största utmaningarna i ert arbete?
– Det är flera faktorer, men bland annat att det är begränsat med utrymme på anläggningsplatserna och att de ligger högt. Stolpen på Bryggholmen ligger dessutom på en ö och området är naturreservat, något som inte direkt underlättar vårt arbete, säger Oscar Fyhrlund.
För att lyfta stolparnas sektioner på plats används en mobil kran med 500 tons kapacitet. Kranföraren Mats Rasmussen manövrerar den mäktiga maskinen som om det vore en radiobil på Gröna lund.
– Själva stolparna är inte speciellt tunga, de väger ungefär 150 ton tillsammans. Men när det ska lyftas så har man bara en chans och det kräver mycket förarbete och noggrann planering. När vi väl kommit på plats så är mycket av arbetet gjort, säger han.
Kommande vecka ska tre faslinor och två topplinor spelas upp i de nya korsningstornen och i slutet av augusti ska arbetet stå klart för drifttagningsbesiktning.