Mataktivisten serverar samtal om sopor och vilda ingredienser

Biblioteket arrangerar en miniserie matsamtal i februari. De leds av mataktivisten Bie Seipel, som hoppas att fler vill prata matsvinn än om bristen på frilandsodlade grönsaker från närliggande gårdar.

Bie Seipel från Den nära matens vänner vill prata om att använda rester.

Bie Seipel från Den nära matens vänner vill prata om att använda rester.

Foto:

Övrigt2018-01-29 16:58

Enligt Livsmedelsverkets beräkningar slänger varje svensk 19 kilo fullt ätbar mat i soporna varje år och 26 kilo dryck hälls ut i slasken helt i onödan. Det är dåligt för både miljö och plånböcker – men enligt Bie Seipel från Den nära matens vänner, en del i föreningen Sörmlands matkluster, är det producenter, grossister och matbutiker som står för det största matsvinnet.

‒Det är naturligtvis viktigt att minska svinnet även hos privatpersoner, men den här boken ger oss en delvis ny syn på problematiken, säger Bie Seipel.

Hon syftar på boken Svinnlandet, som är utgångspunkt för det första av två matsamtal som hon leder på Mariefreds bibliotek i februari. Den är skriven av en så kallad dumpstrare. Andreas Jakobsson berättar om hur han sögs in i rörelsen som förser sig med matvaror från exempelvis butikers soprum, och på kort tid skapade sig ett liv i överflöd. Det fick honom att fundera över matsvinnet, och denna frågeställning kommer vara central i Bie Seipels föredrag.

‒Han har lagat den mest utsökta mat på sådant han hittat i soporna. Det är något fel när soprummen kan tillhandahålla så mycket, säger Bie Seipel och tillägger att hon kommer att bjuda in företrädare för lokala butiker och restauranger för att diskutera frågan.

Bie Seipel kallar sig själv mataktivist och har länge talat om bristen på närproducerad mat, framför allt frilandsodlade grönsaker, ur ett sörmländskt perspektiv. Det har varit svårt att få genomslag, tycker hon.

‒Det skrivs och pratas mycket om vikten av närproducerat, kockar berättar gärna om hur de värnar lokala producenter. Men pratar jag med odlarna så säger de att de knappt har några restauranger som kunder, det är för dyrt. Är det bara snack från restaurangerna? frågar hon sig.

‒Det är angeläget att prata mer om maten. Det här med svinn kanske är lättare för folk att ta till sig, så jag sa ja när biblioteket frågade mig vi kunde ha de här samtalskvällarna, säger Bie Seipel.

Såväl matsvinn som närproduktion handlar det om en vecka senare. Då ska Bie Seipel prata med Gustav Öhman, krögare på Taxinge krog. Där finns ingen meny, utan rätterna som serveras under veckans sittningar lagas av det som växer runt knuten eller odlas och föds upp i närheten.

‒Han visar vägen framåt med ett nytt sätt att förhålla sig till råvaror. Och det samtalet kommer också handla om det största svinnet av allt; det som är gratis och som vi inte använder alls. Gustav Öhman använder sig av den vilda maten som få andra. Det är många som helt saknar de kunskaperna, säger Bie Seipel.

Föredragen med efterföljande diskussioner äger rum på Mariefreds bibliotek den 5 och 12 februari mellan klockan 19 och 21. Entré.

Bie Seipels bästa svinntips

1. Köp inte mer mat än du uppskattar att du kommer att äta upp de närmaste dagarna. Se mataffären som ditt skafferi.

2. Ät upp all mat. Gör matlådor och lär dig ta vara på matrester.

3. Utgå från vad du har hemma och vad som finns i butiken för säsongen, snarare än att fråga dig själv vad du är sugen på och vad du behöver köpa för att laga det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om