Mariefredsanstalten struntade i fångsäkerheten – får JO-kritik

I åratal struntade Mariefredsanstalten i rutinenliga säkerhetskontroller – något som uppmärksammades när strömmen gick och de intagna under en hel natt saknade möjlighet att slå larm, om något hade hänt. JO är skarpt kritisk.

Foto:

Övrigt2019-04-04 06:27

Strax före midnatt söndagen den 15 oktober 2017 gick strömmen på Mariefredsanstaltens paviljong 1, som då hade 20 intagna.

Därmed sattes också samtalsanläggningen, där fångarna ska kunna kommunicera med personalen, ur spel – hela natten.

Strömavbrottet upptäcktes först 06.45 på morgonen, när personal skulle låsa upp på avdelningen.

Händelsen fick de intagna att känna oro över sin säkerhet och en av dem skrev dagen efter incidenten ett brev till Justitieombudsmannen, JO, med en anmälan riktad mot Kriminalvården.

"Vi kunde alltså sen runt 23-tiden i går fram till 07.00 ej påkalla hjälp vid behov. Tänk om någon får till exempel en hjärtinfarkt" ... "Man skulle ju antagligen hinna dö om liknande uppstår", står det bland annat i brevet där de intagna menar att samtalsanläggningen bör vara helt oberoende av om strömmen går eller inte.

I februari 2018 skrev Kriminalvården i ett yttrande till JO att Mariefredsanstalten konstaterats ha en batteribackup som räcker 15–20 minuter. Sedan slutar såväl samtalsanläggning som kameror att fungera.

Trots det hävdade nattpersonalen att de genomfört den obligatoriska kontroll via avdelningens kameror, som ska ske minst tre gånger under en natt. Någon sådan fanns dock inte dokumenterad.

Personal ska också göra två fysiska kontrollrundor nattetid, men enligt anstaltens incidentutredning skedde ingen sådan under strömavbrottet. I Kriminalvårdens rapport anges att "enligt personal har det faktiska förfarandet sedan flera år varit att det bara genomförs kamerarondering vid tjänstgöring nattetid".

I april 2019 blev JO klar med sin bedömning.

Slutsatsen är att det är klarlagt att tjänstgörande nattpersonal inte gick någon fysisk säkerhetsrunda och sannolikt inte heller gjorde kontrollen via kamerorna, eftersom de borde ha upptäckt att de var svarta.

Anstalten får skarp kritik mot att rutinerna inte följdes den natten – och inte verkar ha följts under flera år. Den kritiken delas av Kriminalvårdens huvudkontor.

JO skriver dock att incidenten tycks ha lett till en förbättring: "Jag noterar att anstalten nu, förutom att ha reviderat instruktionen, också har bedrivit ett arbete riktat mot personalgruppen för att säkerställa att rutiner följs. Jag ser positivt på detta."

Därmed avslutar JO ärendet.

Ur JO:s yttrande

"Såväl själva händelsen som de konsekvenser den förde med sig, bland annat en ökad oro bland de intagna, visar hur angeläget det är att upprättade säkerhetsrutiner efterlevs.

Jag är därför kritisk till att de rutiner som fanns i den lokala instruktionen inte följdes den aktuella natten.

Mot bakgrund av att förfarandet med en fysisk kontrollrunda inte verkar ha genomförts under flera år finner jag även anledning att ifrågasätta anstaltens uppföljning av instruktionens efterlevnad."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om