Mängder av tillbud på Benders – nu kräver Arbetsmiljöverket åtgärder

I början av februari gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion vid Benders fabrik i Strängnäs. En mängd brister i arbetsmiljöarbetet uppdagades. 150 inrapporterade olycksfall under 2017 gör att verket vill se en plan för hur dessa ska sänkas inför kommande år.‒Det är flera saker som måste åtgärdas så att det inte sker en allvarlig olycka, säger arbetsmiljöinspektören Ola Eriksson.

Anneli Hofbauer är arbetsmiljösamordnare på Benders.

Anneli Hofbauer är arbetsmiljösamordnare på Benders.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-03-02 17:24

Det var det stora antalet rapporterade tillbud som gjorde att Arbetsmiljöverket valde att genomföra inspektionen. Till återbesöket i april vill Arbetsmiljöverket ha ett förtydligande från Benders hur de ska sänka olyckstalen till slutet av 2018. I Benders fabrik i Strängnäs, som tillverkar betongelement till byggindustrin och stommar med avancerade fasadutformningar, arbetar närmare 250 personer.

‒Det rör sig om byggelement som har vält, ramlat eller släppt. Det behöver inte vara så att någon har kommit till skada, utan det handlar om hur de byggelement som företaget producerar hanteras, säger Ola Eriksson som är arbetsmiljöinspektör med inriktning på olyckor och allvarliga tillbud.

Eriksson säger att alla de olycksfall som anmälts från Benders kanske inte hade behövt rapporteras.

‒Det finns inte något krav från Arbetsmiljöverket att alla typer av olyckor ska anmälas. Det får arbetsgivaren bestämma i samförstånd med skyddsombudet. Jag har inte tittat på hur företagets interna olycksrapporterig ser ut och jag vet inte om de tagit med till exempel lättare skrubbsår i den. Vi tittar på hur arbetsmiljölagen och gällande föreskrifter efterföljs.

Tillbuden kan ha flera orsaker men beror ofta på tidspress, språkförbistringar och hur elementen lagras.

Vid inspektionen i februari uppdagades en rad brister. Bland annat saknades skriftliga instruktioner till de anställda om hur de ska hantera byggelement, och användning av maskiner och arbetsutrustning. Rutiner för att fånga upp och utreda olyckor och tillbud i verksamheten måste också bli bättre till återbesöket i april.

‒I Sörmland finns ovanligt många företag som tillverkar just prefabricerade byggelement och vi har väldigt många tillbud i samband med hanteringen av dessa. Olyckor sker i hela kedjan: från produktion till lastning, transport och lossning. Tillbuden kan ha flera orsaker men beror ofta på tidspress, språkförbistringar och hur elementen lagras.

Ola Eriksson ser ett direkt samband med olycksantalet och konjunkturen på byggmarknaden.

‒När kraven på snabba leveranser ökar så stiger också olycksantalen. Tempot är högt och när företag tar in ny personal kan det brista i inskolningsbiten.

Här tycker Ola Eriksson att berörda branschorganisationer skulle behöva göra mer för att bättra på säkerheten och stötta med utbildning.

‒Vi får in väldigt många anmälningar om tillbud i den här branschen. Samtidigt är det sannolikt ett stort mörkertal. Många företag drar sig för att anmäla allvarliga tillbud, säger han.

[fakta nr="1"]

Enligt Benders arbetsmiljösamordnare Anneli Hofbauer beror det stora antalet tillbud på en felräkning.

‒ Vid en noggrannare titt i vår statistik är den korrekta siffran på olyckor 116 och inte 150. Jag lyckades även ta med verksamheter som inte hör till Strängnäsfabriken vid inspektionstillfället, säger Anneli Hofbauer.

‒Säkerheten har högsta prioritet på vår agenda, säger hon.

Åtgärder som företaget har satt in under 2017 och som de ska jobba med under 2018 har gett effekt.

‒De senaste åren har vi jobbat hårt med att öka rapporteringen, främst gällande observationer för att kunna jobba mer förebyggande.

De flesta är ytliga skador eller stukningar och sträckningar.

I olycksstatistiken ingår alla typer av olyckor som rapporterats för så väl egen som inhyrd personal.

‒Jag vet, även 116 låter mycket och det är det också. I siffran 116 ingår allt från mindre riv och skrubbsår till allvarligare skador. De flesta är ytliga skador eller stukningar och sträckningar. Den grövsta skadan vi hade förra året var en fraktur och det ser vi allvarligt på. Vi arbetar aktivt med att få ner olyckor och tillbud, säger Anneli Hofbauer.

Anledningen till den bristande inrapporteringen av observationer tidigare tror hon bland annat beror på inställning och arbetskultur i branschen.

‒Det är ett stort skepp att vända och det är många som ska med. Att ändra på inarbetade rutiner är en krävande utmaning.

Enlig Anneli Hofbauer har Benders infört tydligare rutiner och sjösatt ett introduktionspaket för nyanställda i syfte att öka kunskap och riskmedvetenhet. För att stävja och minska riskerna i arbetet utreds samtliga olycksfall, tillbud och observationer.

‒Med facit i hand går det alltid att göra saker bättre. Vi jobbar på att det ska vara en så säker arbetsplats som möjligt, säger hon.

Arbetsrelaterade incidenter

Olyckor – händelse som orsakat skada.

Tillbud – händelse där någon hade kunnat bli skadad.

Observation – en risk som skulle kunna bli ett tillbud eller en olycka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om