"Många tror inte att en tjej som jobbar på bank kan vara intresserad av skogen"

Förr var skogsbruk en mansdominerad bransch, men i dag är cirka 38 procent av de privata skogsägarna kvinnor. Många av dem finns med i intresseföreningen Spillkråkan som stöttar kvinnor i deras skogsägande. Caroline Skarfors från Strängnäs är en av medlemmarna.

Caroline Skarfors från Strängnäs är skogsägare och med i den kvinnliga intresseföreningen Spillkråkan.

Caroline Skarfors från Strängnäs är skogsägare och med i den kvinnliga intresseföreningen Spillkråkan.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-02-17 20:01

– Det behövs absolut en förening för kvinnliga skogsägare. Jag tycker det är jättebra, både i utbildningssyfte och för att kunna påverka politiskt. Det är viktigt att politiker blir påminda om våra frågor, exempelvis ersättning till markägare som inte får avverka på grund av skyddade biotoper, eller om äganderätt – vad som gäller när fastigheter ska delas.

När Caroline växte upp, och var på farmors och farfars gård i Skebokvarn, existerade det knappt att en kvinna arbetade inom skogsnäringen. Att hon och systern Michaela skulle ta över skog efter föräldrarna fanns inte med i deras framtidsplaner.

Det är fortfarande pappa Mats som har det största ansvaret men Caroline vill lära sig för att kunna ta över den dagen då han inte orkar eller vill längre.

Under många år levde Caroline ett storstadsliv i Göteborg och Stockholm. Nu arbetar hon som skogs- och lantbruksspecialist på SEB i Stockholm och har flyttat hem till Strängnäs igen med man och barn.

– Det var nog inte förrän jag för fem år sedan fick barn som jag började längta tillbaka till gården. Jag och Michaela har sedan vi var små varit delaktiga i allt som finns att göra i ett lantbruk. Vi åkte alltid till farmor och farfar när vi var lediga och alla hjälptes åt. Vi mjölkade kor, trampade plantor och plockade sten på gärderna. Och det var inte alltid som det var jätteroligt, men det var jobb som måste göras.

– Men nu vill jag lära mig mer, precis så som far gjorde en gång tillsammans med farfar, så att vi kan fortsätta arbeta med skogen när våra föräldrar inte längre finns. Det är roligt att kunna föra våra förfäders kunskaper vidare. Dessutom har jag insett att jag mår bra av att komma ut i skogen och känna lugnet.

Caroline gick med i Spillkråkan för ett år sedan men känner att hon inte varit så delaktig som hon har velat, på grund av att hon bytt jobb under året.

– Men i år ska jag bli mer aktiv, jag vill gå utbildning som innebär 7,5 poäng i Hållbart familjeskogsbruk. Sedan är jag mycket intresserad av nya idéer som man kan använda i skogsbruket, exempelvis vilken nytta man kan ha av drönare. Drönare gör att man får mer kontroll och lättare kan se djupare in i skogen. Vi kanske måste tänka lite nytt och bruka på ett annat sätt än vad våra föräldrar har gjort.

Varför är skogen så viktig?

– Skogen är viktig för Sverige, att den bevaras, sköts och utvecklas så att den finns kvar till kommande generationer. Jag har varit i Baltikum och där har man inte alls haft samma tänk och skötsel som här. Dessutom är den viktig för vårt välmående – jag älskar trollskog med mjuk mossa och höga tallar. När jag kommer in i skogen känner jag ett lugn och får minnen av barndomen.

På vilket sätt sköts den svenska skogen?

– Alla skogsägare har en skogsbruksplan som man utgår från och som förnyas vart femte år, beroende på vad man vill göra. I skogsbruksplanen finns beskrivet vilka träd skogen består av, hur gamla de är, hur de ska skötas, när det ska gallras och avverkas. Om man inte sköter sin skog kan träden få rötor och svampangrepp. När man följder skogsbruksplanen så får man en mycket fin skog.

Caroline Skarfors

Bor: I Stockholm men är uppvuxen både i Strängnäs och på ledig tid på farmor och farfars gård i Skebokvarn, där skogsbruk och lantbruk har funnits i flera generationer.

Är: Specialist på lantbruks- och skogsfrågor på SEB i Stockholm och har familjeägt skogsbruk i Skebokvarn.

Familj: Man och en femårig son.

Ålder: 40 år.

Medlem i: Spillkråkan, en intresseförening för kvinnliga skogsägare.

Intressen: Förutom skogen: trädgård och matlagning och socialt umgänge. Men även ny teknik som man kan ha nytta av i skogsbruket.

Motorsågskörkort?

"Nej, men jag skulle vilja gå en motorsågskurs hos Spillkråkan."

Har du mött fördomar om ditt skogsintresse?

"Ja, många gånger, speciellt på mitt jobb. Många tror inte att en tjej som jobbar på bank kan vara intresserad av skogen och blir förvånade när de möter mig."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om