Bygdegården och Sandas eget föreningshus badade passande nog i solsken på söndagen. Anslagen om den nya julmarknaden verkar nått avsedd effekt och många nyfikna strömmade till.
Marie och Urban Fastrup, som bor i närheten, var tidigt på plats för att botanisera bland hantverksstånden. När tidningen stöter på dem har de famnen fulla med fynd.
– Honung, tomtar, dörrkrans och så Solgårdens sygrupps grytlappar förstås, säger Marie Fastrup och håller upp en vacker juldekoration för ytterdörren.
Det är första gången det arrangeras julmarknad i Sanda, men sannolikt inte den sista. Utanför entrén har syskonen Kasper och Ida Malmén, åtta och sex år, slagit upp sitt stånd med julpyssel. Kommersen är god och efter ett antal sköna avslut är fickorna fulla med kontanter.
– Vi säljer garnbollar och julpynt som vi gjort av papperslera. Med hjälp av olika pepparkaksformar har vi stansat ut olika motiv. Det har varit både svårt och kul, säger Kasper Malmén och räknar kassan en gång till.
– Vi har redan sålt för 300 kronor och då har vi ändå inte hållit på så länge, säger han.
Inne i Solgården myllrar det av folk och det gäller att vara smidig för att lyckas ta sig fram till kafédelen längst in i lokalen. Hantverkarnas bord är uppställda längs lokalens väggar och det säljs julrelaterade saker av skiftande slag.
– Tidigare år har vi haft auktioner här inför jul, men i år ville vi testa något nytt, säger Helena Önnerstedt som är med och arrangerar julmarknaden i Sanda.
– De allra flesta som är här och säljer är från Tosterön och det märks att det finns ett stort intresse för närproducerat, säger hon.
I köket Jobbar Rolf Taberman och Hans Bokvist för högtryck. Många julshoppare vill ha kaffe och smaka föreningens hembakta sockerbröd. Några av dem är väninnorna Siv Jakin, Connie Westin och Ulla-Britt Herrmansson, som slagit sig ned vid ett bord för en kort fikapaus.
– Vi bor i samma hus inne i Strängnäs och brukar göra saker tillsammans. Vi fick höra talas om den här julmarknaden och bestämde oss för att åka hit. Det var ett lyckat drag, för här är trevligt, säger Connie Westin.
I foajén hänger flera stora julkalendrar i textil med Strängnäsmotiv. De är tillverkade av Malin Borneland och hon puffar för att de är den optimala julklappen.
– De håller i flera generationer och så har varje datum en större ficka som rymmer en liten klapp på vägen fram till julafton.
Med viss stolthet berättar hon att Ulf Kristerssons hustru köpte en textilkalender av henne för några år sedan.
– De fick med sitt eget hus som ett av motiven och det blev väldigt uppskattat, berättar Malin Borneland som förutom väggkalendrarna även saluför en limerickbok, som hon illustrerat.
– Det är en vän till mig som har skrivit den och jag har gjort bilderna, säger hon.
Innehåller den som sig bör en späd portion snusk?
– Jodå, men jag har inte illustrerat några karlar framifrån. Där går gränsen.