#Kandulova: Fler kommunala hyresrätter efterlyses och utlovas – men lär inte bli billiga

Kan du lova-sajt. Flera partier säger ja och efterlyser billiga bostäder. Orimligt, menar SBAB:s vd Lars Keyser – och konkreta direktiv saknas.

Vänsterpartiets gruppledare David Aronsson vill att politikerna ändrar ägardirektiven för Strängnäs bostads AB så det blir fokus på vanliga hyresrätter igen.

Vänsterpartiets gruppledare David Aronsson vill att politikerna ändrar ägardirektiven för Strängnäs bostads AB så det blir fokus på vanliga hyresrätter igen.

Foto:

Övrigt2018-09-04 06:13

Det byggs fler bostäder i Sörmland än det gjorts på över 25 år – nästan 1200 under 2017, en ökning med 58 procent från året innan – enligt länsstyrelsens siffror. Enligt samma siffror anger länets alla kommuner att de har bostadsbrist.

På tidningens Kan du lova-sajt efterlyser en frågeställare fler nya kommunala hyresrätter i Strängnäs.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna svarar nej och hänvisar till att kommunen fokuserar på trygghetsbostäder, hyresrätter som anpassats för äldre. Vanliga hyresrätter byggs just nu av privata aktörer, påpekas det. Centerpartiet och Liberalerna lovar inget, men säger att man ska sträva efter fler hyresrätter.

– Det är viktigt att prioritera små billiga lägenheter för ungdomar som vill flytta hemifrån och för pensionärer som vill bo mer praktiskt, skriver företrädare för C.

Vänsterpartiet svarar ja.

– Det måste finnas fler hyresrätter med låga hyror. De hyresrätter som byggs idag i Strängnäs har alldeles för höga hyror. Där behöver det kommunala bostadsbolaget bidra med att bygga de hyresrätter som idag är för få.

Strängnäspartiet säger också ja:

– Kommunen bör bygga fler, mindre hyresrätter för att framför allt ge unga en chans att komma in på bostadsmarknaden.

Socialdemokraterna säger ja och hänvisar till ägardirektivet för Strängnäs bostads AB. Det säger dock inte – längre – något konkret om byggandet av just vanliga hyresrätter.

Tidigare gällde att SBAB "ska påbörja byggandet av minst 50 nya hyresrätter per år under perioden 2017-2020". I april i år ändrade kommunfullmäktige formuleringen till: "SBAB ska fortsätta byggnationen av hyresrätter med fokus på trygghetsbostäder".

Vänsterpartiet vill gå tillbaka till det förra ägardirektivet.

– Vi vill inte att det kommunala bolaget satsar hela sitt finansiella kapital på att bygga trygghetsbostäder – dyra hyreslägenheter som bara gynnar en liten del av de äldre, säger gruppledaren David Aronsson som menar att allmännyttan främst bör ta ansvar för exempelvis unga som vill flytta hemifrån eller familjer som vill byta boende.

Trygghetsbostäder är SBAB:s enda nu pågående byggprojekt; totalt ett 50-tal i Åkers styckebruk och Stallarholmen. Fler vanliga hyresrätter blir det först om ungefär tre år, konstaterar SBAB:s vd Lars Keyser:

– Det är precis påbörjat en projektering i Södra stadsskogen. Sammanlagt 120 bostäder varav hälften är vanliga hyresrätter och hälften är trygghetsbostäder.

Lars Keyser menar att många pratar om att det måste byggas billiga lägenheter, men att det är en olöslig ekvation.

– Politikerna säger ibland att "Nu ska vi bygga billiga bostäder!". Hur då? Billiga bostäder har man pratat om i minst 50 år, men än har ingen kommit på receptet. Nya bostäder har alltid betraktats som dyra av dem som ska hyra dem. Sen, varefter tiden går, blir de i de flestas ögon betraktade som billigare.

I dagsläget, säger Lars Keyser, är SBAB:s billigaste lägenheter ettor från 50–70-talen.

– Där kan man bo riktigt billigt, för 3500–4000 kronor.

Och en nybyggd etta?

– Ungefär 5500 kronor för samma storlek.

Lars Keyser menar att det inte är helt enkelt att svara ja eller nej på frågan om det råder bostadsbrist i Strängnäs.

– För vem och var? Efterfrågan stiger ju billigare det blir att bo och minskar ju dyrare det blir.

Men SBAB har lång bostadskö?

– Det är en fråga om när du söker, vad du söker och vilka mer som söker just då. Det kan vara 5 och 50 veckors väntetid. Är du beredd att ta vad än som blir ledigt ganska omgående tror jag inte du behöver vänta mer än tre–fyra månader.

Då handlar det ofta om en tvåa eller trea, säger Lars Keyser.

Och en billig etta, för nån som signaturen "Flytta hemifrån"?

– Det kan ta lång tid och det kan gå snabbt. Är du ute efter en specifik lägenhet i ett specifikt område kan du få vänta i många år.

Tidningen har utan framgång sökt signaturen "Flytta hemifrån".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om